Hoopvolle toekomst voor hernieuwbare energie


25 juli 2024 - Els Vander Straeten

Er wachten ons de komende jaren heel wat uitdagingen en de klimaatverandering is daar één van. Het aandeel van hernieuwbare energie in de energiemix wordt elk jaar groter. Iedereen is zich bewust van het belang van recyclage en hergebruik van grondstoffen. En toch lijkt het klimaat niet de prioriteit van beleggers te zijn.

Hoewel elk nieuw jaar het warmste ooit gemeten is en veel mensen zich zorgen maken, treedt er ook een zekere klimaatmoeheid op. Bovendien hadden beleggers de afgelopen 2 jaar vooral oog voor één thema: AI (artificiële intelligentie).

Wie belegde in hernieuwbare energie, werd de afgelopen jaren niet (altijd) beloond. De aandelen van bedrijven actief in de circulaire economie deden het beter.

Grafiek: Evolutie beursindex ‘hernieuwbare energie’ en ‘circulaire economie’ afgelopen 5 jaar

Bron: Refinitiv-Datastream

Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen. Bij een index van het type ‘Price’ worden de dividenden van de aandelen niet opnieuw belegd in de index (in tegenstelling tot een index van het type ‘Total Return’). Meer informatie over deze index vindt u op https://www.stoxx.com/index-details?symbol=SXDP&searchTerm=SXDP.

De kapitaalintensieve bedrijven actief in hernieuwbare energie hebben vooral geleden onder de gestegen rente. Zonne-energie kreeg daarenboven ook af te rekenen met sterke concurrentie uit China dat met een overcapaciteit kampt. De verkiezingen in de VS wegen eveneens op de beursprestaties van de sector. De vrees bestaat dat Trump, mocht hij president worden, een aantal groene maatregelen zal terugdraaien.

Stel dat Trump wint?

Het researchbureau Capital Economics ging na wat een mogelijke verkiezingsoverwinning van Trump voor de groene sector kan betekenen1. Ook al hebben ze geen glazen bol, ze zien 3 mogelijke gevolgen.

    1. Zeer waarschijnlijk zullen de Verenigde Staten zich opnieuw terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Trump deed dat al in zijn eerste termijn, Biden draaide het terug.

    2. Trump zou zeker proberen om delen van het grootschalige pakket subsidies en belastingvoordelen in de Inflation Reduction Act (IRA) af te zwakken of te schrappen. Subsidies voor elektrische voertuigen (EV’s) lijken het meest kwetsbaar. Trump is een uitgesproken tegenstander van EV’s.

    3. De hang naar protectionisme van Trump kan de deur openzetten voor nog hogere invoerrechten. Zeker op de import van groene technologieën, bijvoorbeeld batterijen uit China. Anderzijds nam president Biden al de beslissing om in China geproduceerde elektrische voertuigen aan 100% invoerrechten te onderwerpen. Protectionisme is duidelijk niet alleen voorbehouden aan de Republikeinen.

Grafiek: Amerikaanse investeringen in hernieuwbare energie stegen na IRA (Inflation Reduction Act)


En toch zal hernieuwbare energie toenemen…

Capital Economics merkt terecht op dat de invloed van een mogelijke overwinning van Trump op het Amerikaanse klimaatbeleid toch niet zo groot zal zijn. Waarom?

  • Ook vandaag zijn de VS niet echt een baken van groen leiderschap. Ongeacht wie aan het roer staat, economische, energie- en nationale veiligheidsdoelen hebben voorrang op groen beleid.
  • Het grootste deel van de groene investeringen onder IRA zijn naar batterijtechnologie gegaan, omdat de VS minder lithium-ion batterijen uit China willen importeren. IRA als middel om China's ontluikende leiderschap in groene technologie uit te dagen, is zeker iets waar Trump zich in kan vinden. Bovendien gebeurden heel wat investeringen in Republikeinse staten.
  • Veel wetgeving tot het bevorderen van schone energie zit op het niveau van de staten en is niet federaal. 20 staten hebben zich aangesloten bij de Clean Energy State Alliance (CESA), een organisatie die zich richt op het bevorderen van schone energievoorziening. De Republikeinse oliestaat Texas is eveneens lid van CESA en ondertussen is Texas de grootste wind- en zonneproducent van de VS.

Alhoewel Trump geen stap vooruit zou zijn op het gebied van klimaatbeleid, zal ook in de VS het aandeel van hernieuwbare energiebronnen verder toenemen, net zoals dat het geval was tijdens de eerste ambtstermijn van Trump.

De aandelenkoersen van bedrijven uit de hernieuwbare energie houden wellicht al grotendeels rekening met een herverkiezing van Trump. Nu de inflatie gunstig evolueert, lijkt het er sterk op dat we de piek in de rente gezien hebben. Een positief element voor de sector.

De investeringen in groene energie zullen niet stoppen, zeker nu de technologieën ‘volwassen’ en concurrentieel zijn. Tegen deze achtergrond vormt de scherpe waardedaling van klimaataandelen een langetermijnkans voor beleggers.

We staan nog steeds voor enorme uitdagingen op het gebied van klimaatverandering. Dat gaat veel breder dan schone energie uiteraard. Ook sectoren zoals halfgeleiders, groene gebouwen, elektriciteitsnetten en elektrische auto's spelen een belangrijke rol.

Onze economie zal circulair worden. Dat betekent rekening houden met een efficiënt gebruik van de beperkte grondstoffen en nadenken over hergebruik en recyclage op het einde van de levensduur van een product. Bedrijven die daar nu al mee bezig zijn, hebben een stapje voor wat zich zal vertalen in hun beurskoersen.

1 Capital Economics: How big a blow would Trump deal to green policy? – 25-06-2024


Dit document, dat werd opgesteld en verspreid door Belfius Bank, weerspiegelt de visie van Belfius Bank op de financiële markten. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied.
Resultaten uit het verleden, gesimuleerde resultaten uit het verleden of prognoses van toekomstige resultaten van een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst vormen geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten.
Brutoresultaten kunnen beïnvloed worden door provisies, vergoedingen en andere lasten. Prestaties uitgedrukt in een andere munt dan die van het land van verblijf van de belegger zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, met een negatieve of positieve impact op de resultaten. Indien dit document verwijst naar een specifieke fiscale behandeling, dan is deze informatie afhankelijk van de individuele situatie van elke belegger en kan deze onderhevig zijn aan wijzigingen.
Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur, die graag met u bekijkt welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille.