Op 6 november werd snel duidelijk dat Donald Trump de 47e president van de Verenigde Staten zou worden. Een dag later was Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, aan zet. Hij verlaagde zoals verwacht de kortetermijnrente met 0,25%. Wat zijn de gevolgen van de terugkeer van Trump op de economie en de financiële markten?
De uitslag van de presidentsverkiezingen was misschien geen grote verrassing, de snelheid en de omvang van de overwinning zelf waren dat wel. De markten, die al sinds begin oktober speculeerden op een overwinning van Trump, schakelden een versnelling hoger. Op 6 november:
- Daalde de euro van 1,09 naar 1,07 dollar.
- Stegen de Amerikaanse kleinere aandelen met gemiddeld 4%.
- Doorbrak de bitcoin de 75,000 USD grens.
- Steeg de koers van Tesla met bijna 15%.
- Steeg de Amerikaanse tienjaarsrente met 0,15% tot 4,45%.
Het toekomstig beleid van Trump kan inflatoir zijn
De krijtlijnen uit de campagne van Trump waren: belastingen verlagen, immigratie beperken, illegale migranten deporteren en handelstarieven opleggen.
Topprioriteit is de verlenging van de lagere personenbelasting die hij in 2017 invoerde en waarvan vooral de rijkste toplaag profiteert. Ook de vennootschapsbelasting wil hij verminderen van 21 naar 15 procent. Een belangrijke verklaring voor het enthousiasme van de aandelenbeleggers.
Het begrotingstekort dat nu al hoger is dan 6% van het bruto binnenlands product (bbp)1 , dreigt echter verder te ontsporen. Dat hoopt Trump te voorkomen door de overheidsuitgaven te verminderen en handelstarieven op te leggen.
Hij wil een algemeen invoerrecht van 10% (of zelfs 20%) voor alles wat de VS binnenkomt, en zelfs een tarief van 60% voor alle import uit China. En niet alleen dat kan de inflatie aanwakkeren. Minder immigratie betekent minder arbeidskrachten en hogere looneisen, die dan weer doorgerekend kunnen worden in de prijzen.
Met een meerderheid in het Congres heeft Trump de handen vrij om - alvast tot de tussentijdse parlementsverkiezingen van november 2026 - zijn plannen uit te voeren. Zal Trump na zijn aantreden de handelstarieven onmiddellijk invoeren of zijn de tariefdreigingen eerder bedoeld om toegevingen van handelspartners los te krijgen? Moeilijk te voorspellen, maar wellicht begint hij met gerichte maatregelen tegen China voor hij de scope uitbreidt.
Aanpassingen aan de Belfius-convicties
Het advies om belegd te blijven blijft geldig: op de middellange termijn speelt de economische cyclus een belangrijkere rol in de marktprestaties dan de verkiezingsresultaten.
Na analyse van de recente marktbewegingen denken we dat de stijgende trend voor Amerikaanse aandelen nog even kan aanhouden. De Amerikaanse kleinere bedrijven die de afgelopen jaren fors achterbleven op de grote large caps kunnen een inhaalbeweging inzetten. Ze zijn goed geplaatst om te profiteren van de Trump-focus op binnenlands industrieel beleid.
Europese aandelen zijn eerder kwetsbaar gezien de fragiele economische groei. De Europese groei zou in 2025 zelfs negatief kunnen worden als Trump een streng buitenlands beleid voert met invoertarieven. Het gewicht van Europese aandelen in een goed gespreide aandelenportefeuille werd verder teruggebracht tot ongeveer 25%. Amerikaanse aandelen zijn goed voor 62% van het aandelengedeelte.
Het gewicht van de groeilanden blijft voorlopig behouden op 10% van de aandelenportefeuille. Hoge invoertarieven kunnen de Chinese exportsector schaden, maar misschien minder dan velen denken. De export van goederen naar de VS vertegenwoordigt minder dan 3% van het Chinese bbp. Rekening houdend met een compensatie door de wisselkoers (een zwakkere Yuan), enige tariefontduiking en het verleggen van de Chinese productie naar andere markten, zou volgens Capital Economics het effect van zelfs een tarief van 60% op alle goederen uit China ruim onder de 1% van het Chinese bbp liggen. Dat kan China ruimschoots compenseren met fiscale maatregelen om de economie te stimuleren.2
Met betrekking tot de vastrentende waarden nemen we nota van de stijging van de rentes voor langere looptijden in de VS en het risico dat dit met zich mee kan brengen voor bepaalde opkomende economieën. Voor Europa zullen de mogelijke handelsmaatregelen van Trump cruciaal zijn voor de economische groei. Daarom kunnen de rentes in de EU mogelijk worden losgekoppeld van de VS. De Duitse rente flirtte op 7 november even met de kaap van 3,50%, maar is ondertussen al teruggevallen tot 3,32%.3
Trump weigerachtig tegenover groene energie
Onder president Biden namen de VS maatregelen om de groene economie te stimuleren. Met de Inflation Reduction Act (IRA) werden miljarden vrijgemaakt onder de vorm van subsidies, belastingvermindering of goedkope leningen om bedrijven en gezinnen tot investeringen in groene technologie aan te zetten.
Trump is ervan overtuigd dat het verminderen of afschaffen van de milieuwetgeving positief is voor de economie en de inflatie hierdoor zal verminderen4. Hij zal de Amerikaanse olie- en gassector blijven ondersteunen, ook al produceert de sector nu al aan recordniveaus. De kans bestaat dus dat de olieprijs zal dalen en dat maakt alternatieve energie minder aantrekkelijk. Sinds oktober daalde de beursindex van alternatieve energie met 15%5.
We blijven overtuigd van het potentieel van bedrijven die het klimaat hoog in het vaandel dragen. Op korte termijn kan de negatieve trend nog wat aanhouden. Beleggingen spreiden in de tijd en een langetermijnhorizon zijn nodig. En wie weet voorkomt Elon Musk een te sterk anti-groen energiebeleid?
Conclusie: Belfius blijft positief voor de Amerikaanse beurzen
Op korte termijn wordt de overwinning als positief ervaren door aandelenbeleggers omdat Trump de belastingen voor ondernemingen wil verlagen. Op langere termijn worden aandelen vooral gedreven door de winst- en groeiverwachtingen. Voert Trump veel van zijn aangekondigde plannen door, dan kunnen die wel de inflatie aanwakkeren en zo een rem zetten op de toekomstige groei.
Dat hoeft niet onmiddellijk een rem te zetten op de beurzen. We geloven dat het AI-enthousiasme verder zal groeien en beleggers op zoek blijven gaan naar de winsten van deze transformatieve technologie. Dat zal opwegen tegen de mogelijke tegenwind van het beleid van Trump.