1. Gebeurtenissen van november
Het resultatenseizoen van het 3de kwartaal diept de kloof tussen de VS en Europa uit
In het derde kwartaal van 2024 overtroffen de Amerikaanse bedrijven grotendeels de verwachtingen van de analisten, waarbij 71% van hen een hoger dan voorspelde winst per aandeel heeft bekendgemaakt. Deze outperformance betekende een vijfde opeenvolgende kwartaal van winstgroei voor de bedrijven van de S&P500. Deze prestatie kan worden verklaard door een veerkrachtige binnenlandse economie en historisch hoge winstmarges.
Daartegenover laten Europese bedrijven meer gemengde resultaten zien, wat een tragere economische groei weerspiegelt gezien de fragiele economische situatie in de afgelopen kwartalen.
Dit resultatenseizoen laat opnieuw een duidelijk contrast zien: de winst van Amerikaanse bedrijven zal naar verwachting met 9,9% groeien in 2024, vergeleken met 1,8% voor Europese bedrijven.
De presidensverkiezingen in de VS van 5 november
D. Trump won overtuigend de Amerikaanse presidentsverkiezingen en is daarmee de eerste president sinds 1893 die twee niet-opeenvolgende termijnen heeft gehaald. Zijn programma, gericht op immigratie, belastingverlaging en douanerechten, zal vanaf 2025 het nieuws domineren.
D. Trump heeft het tarief van de vennootschapsbelasting verlagen van 21% naar 15%, wat gunstig wordt onthaald door de bedrijven en wat de groei zou ondersteunen. Toch kan het invoeren van douanetarieven op de import de handelsrelaties en de logistieke ketens verstoren, met negatieve gevolgen voor de algehele groei. Het opheffen van beperkingen op het boren naar olie en gas, is bedoeld om de energiekosten en de inflatie te verlagen, ten nadele van het milieu.
Voor zijn regeringskeuzes heeft D. Trump miljardair Elon Musk aangesteld als hoofd van het nieuwe agentschap voor overheidsefficiëntie en advocaat Robert Fitzgerald Kennedy Jr, bekend om zijn anti-vaccinatiestandpunt, benoemd tot minister van Volksgezondheid. De gevolgen voor de markten na deze bekendmakingen bleven evenwel beperkt.
De voorkeur blijft op dit moment gaan naar een scenario van een zachte landing. Bij Belfius AM blijven we positief over aandelen en blijven we voordeel halen uit het gunstige momentum op de Amerikaanse markten.
Het wereldwijd monetair beleid
De VS en de EU zullen volgend jaar naar verwachting een sterk uiteenlopend monetair beleid voeren, als weerspiegeling van de sterk verschillende economische omstandigheden. Analisten verwachten immers dat de Fed zijn rentetarieven minder agressief zal verlagen dan de ECB, vanwege de inflatievrees in de VS. Meer specifiek wordt verwacht dat de Amerikaanse inflatie boven de 2% zal blijven tot 2025, terwijl ze in de eurozone al vanaf februari onder dit streefcijfer zou kunnen dalen als gevolg van de zwakke economische groei in de regio.
De stagnatie dwingt de ECB om economische groei te prioriteren boven de strijd tegen inflatie, met een verwachte renteverlaging van 3,25% naar 2% tegen midden 2025.
Dit beleidsonderscheid heeft de dollar versterkt en de euro doen dalen tot het laagste niveau in twee jaar. De ECB legt de nadruk op economische groei, in contrast met de sterke economische situatie in de Verenigde Staten, wat de monetaire strategische kloof tussen de twee zijden van de Atlantische Oceaan vergroot.
2. Aandelenstrategie
Deze maand hebben de portefeuilles hun overweging van Amerikaanse aandelen opgevoerd. In het kader van deze strategie gaat onze voorkeur uit naar Amerikaanse large-cap bedrijven en technologiebedrijven. We schroefden onze positie in de ecologische omslag terug. In geografisch opzicht nemen we een voorzichtige houding aan op de Europese markt en handhaven we een neutrale positie op de opkomende markten en de Japanse markt.
3. Obligatiestrategie
Deze maand heeft Belfius AM besloten om een neutrale positie te behouden voor obligaties en om de duration in de portefeuilles lichtjes te verhogen. Die beslissing vloeit voort uit de verwachte renteverlagingen gelet op de kwetsbaarheid van de Europese economie.