Vlaanderen
Op 30 september 2019 bereikte de Vlaamse regering een regeerakkoord, waarin o.m. sprake is van de volgende fiscale maatregelen.
Woonbonus
De Vlaamse geïntegreerde woonbonus voor de eigen woning (= woning waar men gedomicilieerd is) wordt afgeschaft voor leningen aangegaan vanaf 1 januari 2020. Ter compensatie worden de registratierechten verlaagd van 7 naar 6%.
Als u nog vóór die datum een eigen woning koopt, geniet u dankzij de geïntegreerde woonbonus een belastingvermindering van 40% van de uitgaven voor uw hypothecaire lening, en dat tot 1.520 euro per jaar. Bovendien kan dit bedrag verhoogd worden met 760 euro tijdens de eerste 10 jaar van uw lening, voor zover het gaat om uw enige woning.
Uiteindelijk zal de datum van de authentieke leningsakte bepalen of u nog in aanmerking komt voor de woonbonus. Dat is het geval als u de leningsakte uiterlijk op 31 december bij de notaris tekent.
Schenkingen
Om de registratie van schenkingen aan te moedigen, wordt de ‘verdachte periode’ voor niet-geregistreerde schenkingen verlengd van 3 naar 4 jaar. Concreet: als u een roerende schenking (hand- of bankgift, of een buitenlandse notariële schenking) niet registreert, bent u erfbelasting verschuldigd bij het overlijden van de schenker binnen de verdachte periode van 3 jaar. Dat wordt nu dus 4 jaar, al is het nog niet duidelijk vanaf wanneer.
Betaalt u schenkbelasting, dan is de verdachte periode niet van toepassing. In Vlaanderen bedragen de tarieven (die voorlopig onveranderd blijven):
- 3% voor schenkingen tussen partners en in rechte lijn
- 7% voor schenkingen tussen anderen
Verlaging tarief erfbelasting (vriendentarief)
In 2018 werden de tarieven van de erfbelasting voor broers/zussen en niet-verwanten verlaagd, waardoor ze momenteel onderworpen zijn aan progressieve tarieven van 25 tot 55%. Dit kan bepaalde erfgenamen op hoge kosten jagen. Daarom bepaalt de Vlaamse regering nu dat u als erflater tot 12.500 euro kan nalaten aan ‘best friends’ (zowel verwanten als niet-verwanten) aan het gunsttarief in rechte lijn van 3%. Het is nog niet duidelijk vanaf wanneer deze maatregel geldt.
Duolegaten
Het duolegaat, waarbij een goed doel een deel van de nalatenschap erft als het de erfbelasting betaalt van door de erflater aangeduide personen (meestal verre of niet-verwanten), wordt vanaf aanslagjaar 2021 afgeschaft. Dit moet de Vlaamse regering een besparing van 75 miljoen euro opleveren.
Om het bevoordelen van een goed doel via testament aan te moedigen, zou er een lagere erfbelasting komen voor legaten ten gunste van een goed doel. Momenteel bedraagt dit tarief 8,5%. Hoeveel de verlaging zal bedragen, is nog niet geweten.
Registratierechten
Ter compensatie van de afschaffing van de woonbonus worden de registratierechten voor de aankoop van de enige en eigen woning verlaagd van 7 naar 6%. Wie de woning ingrijpend energetisch renoveert, kan zelfs een tarief van 5% genieten. Deze maatregel geldt vanaf 1 januari 2020. Hiervoor wordt ook gekeken naar de datum van de notariële akte.
Het verlaagde verkooprecht geldt niet voor wie:
- een bouwgrond koopt
- een nieuwe woning onder het btw-regime koopt
Wat verandert voorlopig niet?
- Vrijstelling m.b.t. de gezinswoning voor de langstlevende partner (= echtgeno(o)t(e)), wettelijk samenwonende partner of de sinds min. 1 jaar feitelijk samenwonende partner.
- Vrijstelling op de eerste 50.000 euro aan roerende goederen voor de langstlevende partner.
- Kinderen jonger dan 21 jaar die beide ouders verliezen, genieten een vrijstelling op de eerste 75.000 euro aan roerende goederen en betalen geen erfbelasting op de gezinswoning.