Meer informatie over successieplanning?
Neem dan zeker contact op met uw Private Banker. Hij of zij helpt u graag verder!
Door de wijzingen in het erfrecht, voor nalatenschappen vanaf 1 september 2018, veranderen er ook enkele spelregels voor de inbreng van schenkingen in de nalatenschap.
Deze wettelijke techniek zorgt ervoor dat al uw erfgenamen een gelijk deel van uw vermogen ontvangen. Het huidige erfrecht veronderstelt namelijk dat u hen gelijk wil behandelen en dat uw schenkingen bij leven een voorschot zijn op hun erfdeel. De erfgenamen die bij leven al een deel van uw vermogen kregen, moeten dat bij uw overlijden dus ‘herverdelen’ met de overige erfgenamen. Afhankelijk van wat ze kregen, gebeurt deze inbreng in het huidige erfrecht in waarde of in natura.
Wil u afwijken van het principe dat u uw erfgenamen gelijk behandelt, dan voorziet u in uw schenking of testament dat u iemand iets wil geven ‘buiten erfdeel’. Bij uw overlijden moet de begiftigde dit in principe niet delen met de andere erfgenamen, tenzij het hun wettelijk beschermd minimum erfdeel – ook wel de ‘reserve’ genoemd – aantast.
Het nieuwe erfrecht wijzigt de regels voor de inbreng op een aantal manieren.
Aan uw kinderen
Het vermoeden dat u al uw erfgenamen gelijk wil behandelen, geldt voortaan enkel nog voor schenkingen aan uw kinderen. Tenzij u het anders bepaalt in de schenking, veronderstelt men dat schenkingen aan uw kinderen een voorschot zijn op hun erfdeel. Van alle andere schenkingen, zoals aan uw broer of zus, veronderstelt men voortaan dat ze buiten erfdeel zijn. Wil u hiervan afwijken en de gelijkheid tussen uw erfgenamen bij uw overlijden toch bewaren, dan moet u dat uitdrukkelijk voorzien in de schenking.
Tussen echtgenoten
Vanaf 1 september 2018 zijn schenkingen tussen echtgenoten altijd buiten erfdeel. U kan dus niet langer bepalen dat uw schenking aan uw echtgeno(o)t(e) bij uw overlijden herverdeeld moet worden met de andere erfgenamen, bv. de kinderen.
Ook schenkingen aan uw kinderen, of aan anderen, zijn buiten erfdeel t.o.v. uw echtgeno(o)t(e): bij uw overlijden kan hij/zij (de waarde van) het vruchtgebruik van uw geschonken goederen niet opeisen.
Om dit in zekere mate te corrigeren, voorziet men een systeem van ‘voortgezet vruchtgebruik’. Doet u bij leven een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik, dan mag uw echtgeno(o)t(e) dit bij uw overlijden verderzetten. Bovendien heeft enkel de persoon die op het moment van de schenking al uw echtgeno(o)t(e) was, recht op dit voortgezet vruchtgebruik.
Inbreng in waarde
Voortaan gebeurt de inbreng altijd in waarde, ongeacht of het bij leven geschonken goed roerend of onroerend was.
Werd de waarde volgens bovenstaande regels vastgesteld, dan weten uw erfgenamen wat ze bij leven kregen. Als blijkt dat één van hen meer kreeg dan de anderen, mogen die laatsten een waarde uit uw nalatenschap opnemen als compensatie voor deze ongelijkheid. Pas als elke erfgenaam op die manier evenveel kreeg, kan de rest van uw nalatenschap worden verdeeld zoals de wet, uw testament, uw contractuele erfstelling… het voorschrijft.
Het nieuwe erfrecht is van toepassing op alle nalatenschappen vanaf 1 september 2018. Wat betekent dat voor de schenkingen die u vóór die datum deed?
De impact van het nieuwe erfrecht op vroegere schenkingen kan verregaande, soms zelfs ongewenste gevolgen hebben. Bent u van mening dat u misschien beter nieuwe of bijkomende stappen onderneemt in uw vermogensplanning, contacteer dan zeker uw Private Banker, uw notaris en/of uw adviseur. Ze kunnen samen met u bekijken wat u kan doen om uw vermogen optimaal en volgens uw wensen aan de volgende generatie over te dragen.
Tim Roovers
Wealth Analysis & Planning bij Belfius Bank
Neem dan zeker contact op met uw Private Banker. Hij of zij helpt u graag verder!