Wat als u wil schenken bij een buitenlandse notaris?

Hebt u plannen voor een schenking? Zoals u weet, moet u, als u roerend vermogen schenkt via een Belgische notaris, schenkbelasting betalen voor het registreren van de schenkingsakte. Dat hoeft u niet te doen als u uw akte laat registreren bij een buitenlandse notaris (een Zwitserse of Nederlandse bijvoorbeeld).

Veel Belgen maken momenteel gebruik van de zogenaamde ‘Kaasroute’. Inderdaad, met deze term worden schenkingen via een Nederlandse notaris bedoeld. Mocht u dit nu willen doen, betaalt u geen schenkbelasting. En als u drie jaar na uw schenking nog in leven bent, hoeft u ook geen erfbelasting te betalen. Omwille van deze gunstige fiscaliteit trekken veel landgenoten dan ook naar buitenlandse notariaten.

Verplichte registratie in België



Het ziet ernaar uit dat deze situatie binnenkort zal veranderen. Op 17 juni 2020 werd immers een wetsvoorstel gepubliceerd met een behoorlijke impact op de roerende schenkingen via buitenlandse notarissen. Dit wetsvoorstel verplicht namelijk om ze te registreren in België.

Op 7 juli 2020 keurde de Kamercommissie Financiën en Begroting het wetsvoorstel goed. Na de plenaire zitting van 15 juli 2020 werd het voorstel teruggestuurd naar de Raad van State. De stemming ter goedkeuring is dus uitgesteld tot na de zomervakantie. Krijgt het dan een meerderheid, wordt de datum van inwerkingtreding 1 december 2020. Een bezoek aan een buitenlandse notaris zal dan niet langer lucratief zijn. Het kan daarom nuttig zijn uw schenking te voorzien in Nederland voor 1 december 2020.

Op basis van de huidige tekst zou de registratieverplichting niet retroactief werken. Akten die in het verleden (en tot aan de inwerkingtreding van de wet) gepasseerd zijn via een buitenlandse notaris, zouden niet moeten worden geregistreerd.

Wat als dit voorstel wet wordt?



Dan haalt u geen fiscaal voordeel meer uit bijvoorbeeld een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik of schenking van aandelen van een onderneming bij een buitenlandse notaris. U zal dan de schenkbelasting moeten betalen in België.

Zijn er andere mogelijkheden om belastingvrij te schenken?



Sommige schenkingen (bijvoorbeeld een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik of een schenking van aandelen van ondernemingen) moeten bij de notaris gebeuren. Er bestaat wel de mogelijkheid een onrechtstreekse schenking te doen: de ‘bankgift’. Als u bereid bent om uw roerend vermogen in volle eigendom te schenken, kan u aan dit type schenking modaliteiten koppelen zonder dat schenkbelasting vereist is. De overlevingsvoorwaarde van drie jaar (in Vlaanderen binnenkort vier jaar), blijft wel bestaan.

Besluit



Het einde van de Kaasroute of andere buitenlandse uitwegen lijkt in zicht. Toch hebt u nog andere mogelijkheden om roerend vermogen belastingvrij te schenken.



Praat hierover gerust met uw Private Banker. Hij/Zij maakt u graag wegwijs!



Robin Schippers - Wealth Analysis & Planning bij Belfius