Boris Johnson doorprikt beleggerseuforie

  • Het positieve sentiment na de verkiezingswinst van de Conservatieven is afgenomen omdat Boris Johnson tegen eind 2020 een handelsakkoord met de EU wil afronden.
  • Terwijl de brexit klok verder tikt, vertraagt de Britse economie opnieuw tijdens het laatste kwartaal

Vandaag stemt het Brits parlement over de deal van Boris Johnson met de EU. Door de ruime meerderheid van de Conservatieven in het Lagerhuis zou de goedkeuring geen probleem mogen opleveren. Maar de Britse premier wil ook een clausule aan de wet toevoegen die elke verlenging van de overgangsregeling met de EU definitief uitsluit. Nu loopt die regeling tot eind december 2020 en kan ze met maximaal twee jaar verlengd worden, maar daar wil Boris Johnson dus niks van weten.

Het resultaat van de parlementsverkiezingen zorgde initieel voor opluchting bij de beleggers omdat er eindelijk klaarheid kwam over de brexit. Als de Britse premier zijn zin krijgt, zijn er slechts elf maanden om tot een handelsakkoord te komen met de EU, wat een zeer krappe timing is voor dit complexe dossier. Hierdoor doemt het schrikbeeld van een "no deal brexit" weer op.

De Britse economie kan dit jaar een recessie vermijden maar de onderliggende groeitrend blijft wel neerwaarts gericht. De BBP-groei is vertraagd van 2.1% naar 1% in het derde kwartaal en de recentste economische indicatoren signaleren een nog zwakkere groei in Q4. Het ondernemerssentiment is verder afgebrokkeld en op de Britse arbeidsmarkt verminderen de nieuwe vacatures.

Op korte termijn moet er niet gerekend worden op de Bank of England om de economie met renteverlagingen ter hulp te snellen. Op de monetaire vergadering van 19 december stemden zeven leden van het rentecomité om de rente onveranderd te laten met slechts twee tegenstemmen. De centrale bank wil eerst de impact zien van de verkiezingsuitslag vooraleer ze beslist om haar rentewapen in stelling te brengen.


We verwachten daarom dat de groeidynamiek van de Britse economie in de eerste helft van 2020 ondermaats blijft. De Conservatieve regering kreeg van de kiezer een sterk mandaat voor hogere overheidsbestedingen, maar die zullen tijd nodig hebben om door te werken in de brede economie. Bovendien werden weinig details vrijgegeven over de inhoud van de stimuleringsmaatregelen.


De verkiezingen van december hebben een stabiele meerderheidsregering opgeleverd en dat is alvast positief. Maar de harde positie van de Britse regering ten aanzien van de EU doet de kansen toenemen dat de brexit onderhandelingen in 2020 stroef zullen verlopen en dat een sterke heropleving van de Britse economie niet voor meteen zal zijn. Het verloop van die onderhandelingen is natuurlijk ook van groot belang voor de EU (en België) omdat die gaan bepalen hoe onze handel met het V.K. eruit gaat zien na brexit.

Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.

Deel deze pagina: