VK: onvoldoende argumenten voor een renteknip

Deel deze pagina:   

 

  • Net voor het verlaten van de EU, beslist de Bank of England om de rente te handhaven.
  • Het bedrijfsvertrouwen maakt een sterke terugkeer bij het begin van 2020.
  • De onderhandelingen met de EU, de VS en China zullen de toon zetten voor de richting van de economie en de rente in 2020.

Eén dag voor het VK officieel de EU verlaat, besluit de Bank of England om de rente toch niet te verlagen. Het was tevens de laatste bijeenkomst van de centrale bank onder het bewind van gouverneur Mark Carney. Er was de voorbije weken heel wat speculatie over de monetaire koers in het VK Sommige experts schatten de kansen op een monetaire versoepeling hoger in na uitspraken in die richting door verschillende bestuurders van de centrale bank, waaronder onze landgenoot Gert-Jan Vlieghe. Het argument dat het sterkst pleit voor een lagere rente is de zachte inflatie. De groei van de Britse consumentenprijzen koelt al meer dan een jaar af en zit ruim onder de inflatiedoelstelling. Bovendien bleef de Bank of England in 2019 aan de zijlijn staan, terwijl de centrale bankiers in Washington en Frankfurt wel kozen voor een monetaire versoepeling. Een gemiste kans volgens de voorstanders van een renteknip.

Maar de tegenstanders van een lagere beleidsrente trekken dus aan het langste eind en blijven met 7 tegen 2 ruim in de meerderheid binnen het rentecomité. Ze wijzen in de richting van de recente verbetering van het economisch sentiment in het VK. Het bedrijfsvertrouwen zit stevig in de lift na de klinkende verkiezingsoverwinning van de Conservatieven onder leiding van Boris Johnson. Het huidige vertrouwensniveau suggereert dat de industriële activiteit en de economische groei vanaf de lente opnieuw kan aantrekken na een teleurstellend 2019 (zie grafiek). Bovendien houdt de vraag op de Britse arbeidsmarkt nog altijd goed stand.

Het is niet meteen duidelijk of er nog renteverlagingen in de pijplijn zitten. Sommige analisten geloven dat er al voldoende bewijzen zijn van een economische expansie in de privésector om op de volgende rentevergadering van eind maart de beleidsrente stabiel te houden.

De Bank of England houdt wel best haar opties open in een jaar dat in het teken staat van gewichtige onderhandelingen met de EU maar ook met de andere handelspartners van het VK, met name de VS en China. De handelsgesprekken die op stapel staan zullen bepalend zijn voor de koers van de Britse economie. In welke mate zullen de bedrijven hinder ondervinden van de nieuwe handelsverdragen? En voor de consumenten: wat zullen de gevolgen zijn voor de prijzen in de supermarkt?

Ook de beleggers kijken met belangstelling naar het verloop van de handelsgesprekken. Kan Londen zijn status behouden als financieel centrum van het Europese continent of zal het die rol moeten lossen? De Britse aandelenmarkten ondervinden momenteel last van de algemene risico aversie door het coronavirus maar staan nog steeds ruim hoger dan voor de verkiezingen van december. Op de wisselmarkten is de stemming ook voorzichtig positief. Voor het eerst sinds begin 2018 zijn er meer valutaspelers die ‘long’ gaan in het Britse pond (versus de USD) dan ‘short’ wat betekent dat een meerderheid verwacht dat het pond zal verstevigen. De beleggers zien het glas als ‘halfvol’. We hopen dat ze gelijk hebben want ook na brexit heeft de Belgische en Europese economie alle belang bij een V.K. in goede economische gezondheid.

Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.

Deel deze pagina: