In één klap een half procent eraf. Dit brengt de Amerikaanse beleidsrente op een niveau van 1,0% tot 1,25%. De renteverlaging door de Fed deze week komt als een complete verrassing. Hiermee reageert de centrale bank in Washington op de wereldwijde verspreiding van het Cov-19 virus en de onrust op de financiële markten. Volgens de Federal Reserve is de ingreep nodig omdat de virusuitbraak de risico’s voor de economische groei substantieel heeft veranderd. Naar eigen zeggen zal ze de situatie van dichtbij opvolgen en verder optreden als dat nodig blijkt.
Onmiddellijk na de renteverlaging, gingen de koersen op Wall Street flink hoger maar het effect was van korte duur. Aan het einde van handelsdag keken de voornaamste aandelenindices tegen een dagverlies van bijna 3% aan. De lange termijnrente (10-jaar) in de V.S. daalde voor het eerst in de geschiedenis onder de grens van 1%. Blijkbaar zijn veel investeerders toch geschrokken van de timing en de omvang van de plotse renteknip. Het is geleden van 2008, net na de val van Lehman Brothers dat de Fed de rente verlaagde buiten de geplande monetaire vergaderingen. De verlaging met 0,5% is ook agressiever dan de normale stappen met 0,25% en kan daarom gezien worden als een signaal dat er een hoge ‘sense of urgency’ is bij de leden van de Federal Reserve. Gisteren was er een stevig herstel van de beurskoersen nu meer en meer landen maatregelen aankondigen om de economische schade van de virusuitbraak te beperken. Maar vandaag regeert de angst weer. We zullen de komende weken rekening moeten houden met zenuwachtige markten.
Ondanks de verrassende renteknip van deze week steekt speculatie over verdere rentestappen in de V.S. opnieuw de kop op. De rente-futures op de geldmarkten houden rekening met een verdere verlaging van de rente op de komende vergaderingen in maart en april. Net als president Trump trouwens, die op Twitter de Fed aanspoorde om verder te gaan met de monetaire stimulus en zo de Amerikaanse rente meer in lijn te brengen met die van de concurrenten. Sommige waarnemers beginnen zich al vragen te stellen over de onafhankelijkheid van de Amerikaanse centrale bank. Een verdere verlaging van de rente – en een verlenging van de aandelenhausse in de V.S. - zou Trump niet slecht uitkomen in de race om herverkozen te raken.
De rentespeculatie beperkt zich echter niet tot de V.S. en heeft ook de eurozone besmet.
De verrassende renteknip in de V.S. zet extra druk op de ECB om ook in actie te schieten, alhoewel de monetaire beleidsmarge in de eurozone veel beperkter is. De rente-futures in de eurozone noteren ruim 10 basispunten lager dan vorige week en de markt legt daarmee de bal in het kamp van de ECB, die op 12 maart haar monetaire vergadering houdt. De wittebroodsweken van ECB-voorzitter Lagarde zijn definitief achter de rug.
Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.