Uit het jaarverslag van de Nationale Bank van België:
De Belg heeft vorig jaar een flinke hoeveelheid reële koopkracht bijgekregen: 2,5%, bovenop de inflatie. Dat is het beste resultaat sinds 2007 vertelt de Nationale Bank van België in haar jongste jaarverslag over de financieel-economische toestand in België en de wereld.
Een belangrijke reden voor de gestegen koopkracht is de forse toename van de werkgelegenheid. Er kwamen maar liefst 74.000 nieuwe jobs bij in ons land. Tel daarbij de sterke loonstijgingen, de belastingverlaging dankzij de taks shift en relatief goedkope energieprijzen en je hebt de perfecte combinatie om de koopkracht van alle Belgen samen naar een hoger niveau te tillen.
We hebben dat extra geld niet allemaal meteen uitgegeven. Velen voelden zich niet op hun gemak door de dreigende handelsoorlog en de Brexit en hebben het in woonhuizen geïnvesteerd of op hun spaarboekje gezet. De helft van de inkomenstoename ging wel naar consumptie en dat was een duidelijke ondersteuning van onze economie. Het Belgisch BBP groeide met 1,4%, een glansprestatie in de huidige omstandigheden.
En er is nog goed nieuws voor mensen die langer willen blijven werken, voor werkzoekenden, en voor pas afgestudeerden. De arbeidsmarkt blijft dynamisch en krap, met een vacaturegraad die weliswaar vorig jaar enigszins stabiliseerde, maar nog steeds erg hoog is. Door de vergrijzing zal de bevolking op arbeidsleeftijd beginnen te krimpen. Omdat Vlaanderen sneller vergrijst begint het daar al in 2021, maar vanaf 2022 zien we ook dat er in Wallonië meer mensen met pensioen gaan dan dat er jongeren afstuderen. We zullen iedereen hard nodig hebben op de arbeidsmarkt de komende jaren, wat de positie van werknemers versterkt. Wie dus van de schoolbanken komt heeft een grotere kans om meteen een interessante job te vinden die bij hem/haar past.
Ook de woningbezitter heeft het getroffen in 2019. Zijn woning werd tijdens de eerste drie kwartalen 3,6% duurder, bovenop de prijsstijgingen van de afgelopen jaren. Aan de andere kant nam ook het woningaanbod sterk toe in het laatste decennium, waardoor de prijzen niet al te hard uit het dak zijn gegaan. Als de bouwsector de komende jaren aan dit tempo blijft bijbouwen zou dit een verdere stijging van de vastgoedprijzen kunnen temperen in de toekomst.
De Brexit was vorig jaar al een kopzorg voor de Belgische economie en nu helaas opnieuw. De Britse premier Johnson wil immers voor het jaareinde een allesomvattend vrijhandelsakkoord met de Europese Unie, wat de Nationale Bank als "onwaarschijnlijk" beschrijft. Maar liefst 50.875 Belgische bedrijven zijn rechtstreeks betrokken bij het handelsverkeer met het Verenigd Koninkrijk. Ruim een derde van de exportbedrijven heeft geen ervaring met de procedures voor uitvoer buiten de EU. Zelfs indien er een vrijhandelsakkoord komt, kan allerlei regelgeving rond bijvoorbeeld het productieproces en de veiligheid de handel toch sterk afremmen. Volgens het model van de NBB kan de verwachte geleidelijke daling van het Britse pond een stijging van de invoerprijzen voor Belgische importeurs compenseren.
De Nationale Bank maakt zich alweer veel zorgen over de Belgische begroting, die op niet veel sympathie zal rekenen van de Europese Unie. De voorgaande grote saneringen in België (1982, 1993, 2011) zijn van start moeten gaan onder druk van de financiële markten, tijdens een recessie, benadrukt de Nationale Bank. Het is de slechtst mogelijke periode om te besparen, omdat het de recessie nog erger maakt. Hopelijk maakt de komende regering niet dezelfde fout en zet ze zo snel mogelijk in op de gezondmaking van de overheidsfinanciën.
Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.