Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius
Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius
Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) loopt de economische schade voor de wereldeconomie in 2020 en 2021 op tot zowat 12.000 miljard USD. In een update van haar vooruitzichten schetst de studiedienst van het muntfonds een ontluisterend beeld van de globale economie. Volgens hoofdeconoom Gita Gopinath zal de ‘Grote Lockdown’ recessie dieper snijden en het herstel trager verlopen dan voorzien in april. Het is voor de eerste keer dat alle continenten tegelijkertijd in recessie zijn, waardoor de wereldeconomie dit jaar met bijna 5% krimpt. De Indiase topeconome van het IMF verwacht dat de levensstandaard in 95% van alle landen zal dalen.
Na de kaalslag van het tweede kwartaal, voorziet het muntfonds een herneming van de activiteit vanaf de zomer maar dat zal traag en ongelijk verlopen. Geen economisch herstel in de vorm van de letter V dus, maar eerder een ‘swoosh’, ook wel bekend als het logo van een Amerikaanse sportschoenfabrikant. In 2021 zou de globale economie opnieuw met 5,4% groeien maar er blijven veel factoren die deze prognose onzeker maken. Op korte termijn blijft het medische succes in de strijd tegen het virus natuurlijk de belangrijkste voorwaarde voor het economisch herstel. Hoe sterk of fragiel de relance op wereldvlak zal zijn in 2021 hangt ook in grote mate af van de veerkracht van de internationale handel. Oplopende geopolitieke spanningen en handelsconflicten tussen de V.S., China en de EU kunnen roet in het eten gooien.
Het IMF looft de krachtige crisisaanpak van de nationale overheden die een golf van faillissementen heeft voorkomen en het inkomen van de gezinnen beschermt. De meeste landen heropenen ondertussen de economie maar een abrupt einde van de steunmaatregelen is geen goed idee. Daarvoor is het risico op een double dip recessie nog te hoog. Het muntfonds erkent de belangrijke rol van de centrale banken, die via massale geldinjecties een zware crisis op de financiële markten hebben voorkomen. Het vertrouwen bij de investeerders lijkt hersteld, vooral in de V.S. waar de aandelenindices in april en mei een indrukwekkende rally neerzetten. Maar er is ook een keerzijde aan de medaille. In haar halfjaarlijkse rapport over de financiële markten, wijst het IMF op het risico dat er een kloof ontstaat tussen de reële economie (‘Main Street’) en het positieve sentiment op Wall Street. Als blijkt dat de vooruitzichten van de beleggers te optimistisch zijn, dan kan financiële stress het economisch herstel opnieuw doen haperen.