30 september 2022
Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius
Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius
Schiet de Chinese regering zichzelf in de voet met haar zerocovidbeleid? Op economisch vlak lijkt het daar wel op. De groei in de op één na grootste economie ter wereld is zo goed als stilgevallen. Het BBP steeg tijdens het tweede kwartaal met amper 0,4 procent in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor. Voor het eerst sinds 1990 presteert China op economisch vlak zwakker dan de rest van Azië. De Wereldbank verwacht voor 2022 dat de Chinese economie groeit met slechts 2,8 procent, maar rekent voor de rest van Azië op een groei van 5,3 procent, bijna het dubbele.
Een tijdje geleden zag het er nog veelbelovend uit voor China. Het land was in 2020 als eerste uit de lockdowns gekomen en leek klaar om economisch te profiteren van de heropstart in de rest van de wereld. Dat rooskleurige scenario is niet uitgekomen. Eerst waren er de tekorten aan containers, computerchips en grondstoffen die het herstel fnuikten. Dit jaar zag de Chinese industrie net als bij ons de energiekosten omhoogschieten door de oorlog in Oekraïne.
Maar de zerotolerantie op het vlak van Covid-19 berokkent de economie nog meer schade. Al ruim twee jaar houdt president Xi Jinping vast aan zijn strenge aanpak van de pandemie met snelle quarantaines en massaal testen. In de grote steden leven de Chinezen van lockdown naar lockdown met negatieve gevolgen voor de consumentenuitgaven. Bedrijven kampen met zware productieverstoringen en stellen nieuwe investeringen uit. In juli nam de economische malaise verder toe. De verkopen door de detailhandel, de industriële productie en de investeringen bleven allemaal onder de verwachtingen. Ook de export loopt terug door de groeivertragingen in Europa en de V.S.
Voorlopig lijkt er geen versoepeling van de Covid-19 maatregelen aan te komen. In de aanloop naar het congres van de Communistische Partij in oktober staan de lokale autoriteiten onder grote druk om nieuwe uitbraken snel in te dijken. Experts verwachten bovendien dat het strenge beleid van president Xi Jinping van kracht blijft in 2023, tot Chinese wetenschappers een vaccintechnologie ontwikkelen om de verspreiding van het virus te stoppen.
Het tweede grote blok aan het been van de Chinese economie is de aanslepende crisis in de vastgoedsector. Die dreigt in een negatieve spiraal te raken nu steeds meer huiseigenaars weigeren hun hypotheek te betalen voor woningen die niet afgewerkt raken. Het falen van verschillende ontwikkelaars heeft blijvende schade toegebracht aan het vertrouwen van potentiële kopers waardoor zowel de verkopen als de huizenprijzen blijven dalen. Door het grote belang van de vastgoedsector voor de ontvangsten van de lokale overheden en de spaarreserves van de gezinnen duwt de crisis de Chinese economie verder de dieperik in.
De regering probeert door geld in de economie te pompen de groei opnieuw aan te jagen. Het uitstel van belastingen voor bedrijven wordt verlengd en de overheid gaat voor een tegenwaarde van 140 miljard euro investeren in infrastructuurwerken. Ook werden de leentarieven verlaagd. Voorlopig lijkt de fiscale en monetaire steun weinig uit te halen. Economen wijzen erop dat de strikte Covid-19 aanpak de beleidsondersteuning ondoeltreffend maakt. De groei kan niet aanslaan in de rest van de economie als die op elk moment op slot kan worden gezet.
Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.