15 september 2023
Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius
Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius
De tiende renteverhoging op een rij van de ECB is een feit. De depositorente van de Europese Centrale Bank belandt daarmee op een record hoog niveau van 4 procent, terwijl die in de zomer van 2022 nog op min 0,5 procent noteerde.
De hogere rente moet de prijsstijgingen in de economie afremmen. Dat is al voor een stuk gebeurd door het krappere monetaire beleid. Sinds vorige herfst is de algemene inflatiedruk in de eurozone al gehalveerd. In augustus bedroeg die toch nog 5,3 procent en dat is veel te hoog. Op middellange termijn streeft de Centrale Bank naar een inflatie van 2 procent en de verwachting is dat pas in 2025 die doelstelling bereikt wordt.
De nieuwe economische projecties van de medewerkers van de ECB laten een opwaartse bijstelling zien van de inflatieprognoses voor 2023 en 2024 naar gemiddeld 5,6 en 3,2 procent. Die hebben te maken met hogere verwachtingen voor de energieprijzen. Zo is een vat ruwe aardolie sinds begin juli meer dan 20 procent duurder geworden. Hoopgevend nieuws is de neerwaartse bijstelling van het inflatieverloop wanneer geen rekening wordt gehouden met volatiele energie- en voedingsprijzen. Zo krijg je een zicht op de onderliggende prijsdruk en die lijkt duidelijk af te nemen door de eerdere renteverhogingen. De hogere rente doet gezinnen meer sparen en dus minder uitgeven. Ook maakt de stijgende rente dat lenen minder aantrekkelijk wordt voor consumenten en bedrijven, waardoor de vraag en de inflatiedruk in de economie afkoelt.
De afkoeling van de activiteit is te zien in de economische groeiprognoses van de ECB, die aanzienlijk neerwaarts zijn bijgesteld. De Centrale Bank verwacht nu dat de economie in het eurogebied met 0,7% toeneemt in 2023, met 1,0% in 2024 en met 1,5% in 2025. De economie presteerde in de eerste jaarhelft zwakker dan verwacht en de vooroplopende indicatoren laten geen beterschap zien voor de rest van het jaar. Vooral de Duitse economie heeft veel last van de wereldwijde industriële recessie en de vertraging van de internationale handel.
Gaat de ECB verder door op het elan en komt er nog een elfde renteverhoging? Daar lijkt het niet op. Volgens de monetaire beleidsmakers hebben de basisrentes een gepast niveau bereikt om de inflatie te doen terugkeren naar het doel, ten minste als de hoge rente voldoende lang wordt aangehouden. De ECB liet in het midden hoeveel maanden (of kwartalen) dat precies zal duren. Dat zal afhangen van de economische cijfers die binnenlopen. Op de persconferentie liet president Lagarde niet in haar kaarten kijken. Ze benadrukte wel dat de risico’s voor de economische groei naar beneden wijzen, wat doet vermoeden dat 4 procent het eindpunt is van de huidige verstrakkingscyclus. Nu is het zaak om die hoge rente een tijd zijn werk te laten doen.
Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.
Bronnen: