17 juli 2023

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Robbe Van Hauwermeiren

Robbe Van Hauwermeiren
Investment Strategy


Cryptomunten kunnen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van Web 3, de volgende stap in de evolutie van het internet. Web 3 is een democratischere versie van het internet, waarin online netwerken gedecentraliseerd zijn, en gebruikers eigenaar kunnen zijn van hun digitale bezittingen en deze kunnen transfereren. In dit artikel bespreken we hoe NFT’s een belangrijke rol kunnen spelen in deze nieuwe versie van het internet.



Wat zijn tokens en NFT’s?


picture1

Een token is een representatie van een bepaalde waarde. Zo is een cryptomunt een token. Een cryptomunt is niet uniek. Zo zijn bitcoins identiek aan elkaar en onderling vervangbaar of fungibel. Een non-fungible token, of niet-vervangbare token, is een token met unieke eigenschappen en dus ook een unieke waarde.

NFT’s komen vaak in het nieuws omwille van de hoge prijzen die ervoor betaald worden. Zo betaalde iemand maar liefst 3,4 miljoen dollar voor een zogenaamde "Bored Ape" (zie afbeelding), een verzameling van cartoons die samen de "Bored Ape Yacht Club" uitmaken. NFT’s zijn meer dan enkel dure JPEG-bestanden. We geven enkele voorbeelden van hoe NFT’s onze economie, en onze levens, op verschillende manieren kunnen veranderen.


NFT’s in de strijd tegen namaak


Namaak is een groot probleem in de luxesector. Naar schatting zou elk jaar tussen 1,7 en 4,5 biljoen dollar aan namaakproducten verkocht worden, met 2,5 miljoen verloren jobs als gevolg1. Door de opkomst van online winkelen zijn consumenten vaak moeilijker in staat de authenticiteit van een product te verifiëren.

Dankzij NFT’s kunnen luxebedrijven en consumenten gemakkelijk de oorsprong van een product volgen. Een luxebedrijf zou een NFT kunnen creëren die gelinkt is aan een specifiek product, zoals bijvoorbeeld een horloge of een handtas. Deze NFT kan informatie bevatten over de herkomst van het product, de productiedetails en, vooral, de transactiegeschiedenis. Telkens een NFT wordt verhandeld, wordt deze transactie geregistreerd op de blockchain. De blockchain kan worden gezien als een volledig transparant en gedistribueerd logboek, dat onmogelijk te vervalsen is.2 Elke koper van een luxeproduct, op een online winkel of zelfs tweedehands, kan via de NFT de volledige transactiegeschiedenis raadplegen, helemaal teruggaand naar de fabrikant.

In 2021 richtte LVMH, samen met Cartier en Prada, het Aura blockchainplatform op. Via dit platform kan aan elk product een NFT worden gelinkt. Via deze NFT’s kan iedereen gemakkelijk verifiëren of het product authentiek is of namaak.


NFT’s als concerttickets


Ook kopers van concerttickets vallen steeds vaker ten prooi aan fraudeurs. Door concerttickets in de vorm van NFT’s te verkopen, kunnen concertgangers de authenticiteit van de tickets verifiëren. Daarenboven bieden NFT’s tal van andere voordelen.

Dankzij blockchaintechnologie kunnen organisatoren op een efficiëntere manier de distributie regelen van de tickets. Op vandaag is 70% van alle ticketverkoop in de Verenigde Staten in handen van Ticketmaster. Dankzij haar sterke marktpositie kan het bedrijf gigantisch hoge kosten aanrekenen. Ticketmaster is weinig transparant met betrekking tot hoeveel kosten ze gemiddeld aanrekent per ticket, maar een kost van 30% is niet uitzonderlijk. In sommige instanties zijn de aangerekende kosten zelfs hoger dan de oorspronkelijke ticketprijs.3 Een extra kost van dus meer dan 100% voor de consument.

Blockchain als gedecentraliseerde technologie kan een oplossing bieden tegen de hoge kosten van een bedrijf zoals Ticketmaster die de globale ticketverkoop domineert. Via NFT’s kunnen tickets efficiënt op grote schaal worden gedistribueerd. Blockchaintechnologie zorgt ervoor dat er in het distributie- en verificatieproces geen nood meer is aan een tussenpersoon zoals Ticketmaster, die schijnbaar ongelimiteerd haar kosten kan optrekken.

Tickets kunnen daarnaast gemakkelijker tweedehands verkocht worden, zonder dat de koper moet vrezen voor een namaakticket. NFT’s laten trouwens toe dat organisatoren een bepaald percentage ontvangen op elke tweedehandsverkoop van een ticket. Dit zorgt voor een extra inkomensstroom voor organisatoren, daar waar ze nu doorgaans volledig worden afgesloten van een soms heel lucratieve secundaire markt in ticketverkoop.

Daarenboven kunnen aan NFT-tickets andere voordelen worden gebonden. Kopers van een ticket zouden op deze manier bijvoorbeeld een gratis digitaal album kunnen ontvangen. Duurdere tickets zouden bijvoorbeeld ook een gratis consumptie of zelfs een backstage pass kunnen bevatten.


Geen notarissen meer?


Het elimineren van dure tussenpersonen is een voordeel dat vaak terugkomt wanneer we over mogelijke toepassingen praten van blockchaintechnologie en NFT’s. Web 3, als klantvriendelijke, gedecentraliseerde en meer democratische versie van het internet, gaat rechtstreeks in tegen economieën waarin dure tussenpersonen een groot deel van bepaalde inkomstenstromen capteren. In die zin kan blockchaintechnologie, mocht de technologie wijdverspreid worden, een neerwaarts effect hebben op prijzen en dus ook inflatie.

Wie al een huis of appartement heeft gekocht zal weten dat notariskosten relatief hoog kunnen oplopen. Notarissen verdienen een bij wet vastgelegd ereloon aan en rekenen daarbovenop administratieve kosten aan voor het verrichten van opzoekingswerk. Dit opzoekingswerk betreft onder andere informatie over de verkoper en het vastgoed zelf. De notaris moet bijvoorbeeld bepaalde attesten opvragen, zoals het bodemattest. Omdat het verlijden van een akte door een notaris verplicht is bij wet, hebben notarissen een monopolie. De prijszettingskracht van notarissen wordt nog verder versterkt door het feit dat de overheid het aantal notarissen beperkt, wat prijsconcurrentie tussen notarissen beperkt.

Blockchaintechnologie kan het verzamelen van deze informatie een stuk efficiënter, en vooral goedkoper, maken. Blockchain, als digitaal logboek waartoe iedereen toegang heeft, kan alle nodige informatie bevatten die door een notaris moet worden opgezocht. Een huis zou kunnen worden verkocht als NFT. Deze NFT kan alle nodige informatie bevatten, inclusief de volledige eigendomsgeschiedenis van het huis. De beschikbaarheid van al deze informatie op de blockchain kan niet alleen de kosten van de opzoekingswerken beperken, maar eveneens de duurtijd. Zo kan blockchain de aankoop van een huis een stuk sneller en goedkoper maken.

Zo wordt in Zweden al sinds 2016 onderzoek gedaan naar de integratie van blockchain in het registratieproces van vastgoed. Gezien de wettelijk verplichte tussenkomst van notarissen in België zullen notarissen nog een tijd tussenkomen in de vastgoedmarkt. Verdere ontwikkelingen in pioniers zoals Zweden kunnen echter op termijn ook in België leiden tot belangrijke doorbraken.

Blockchain, met behulp van NFT’s, kan onze economie en onze samenleving meer gedecentraliseerd maken. Dit houdt in dat meer waarde terugvloeit naar de gebruiker of consument. Dit kan een grote impact hebben in vele sectoren, voornamelijk sectoren die gedomineerd worden door tussenpersonen die een groot stuk van de inkomstenstromen binnenrijven. Dit geldt voor de vastgoedmarkt, maar ook in de cultuursector, waar bijvoorbeeld platenmaatschappijen met het gros van de inkomsten gaan lopen. Volgende week bespreken we hoe blockchain en NFT’s cultuur volledig kunnen hervormen.




1 https://www.forbes.com/sites/forbesbusinesscouncil/2022/08/02/the-global-impact-of-counterfeiting-and-solutions-to-stop-it/
2 Voor meer informatie over hoe de blockchain werkt, zie het volgende artikel: https://www.belfius.be/retail/nl/publicaties/actualiteit/is/2023-w27/cryptomunten-blockchain/index.aspx
3https://www.nytimes.com/2023/06/15/arts/music/live-nation-ticketmaster-junk-fees.html



Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.

De vermelde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopaanbeveling.