Belastingen betalen voor mijn auto

Naast eenmalige (btw en belasting op de inverkeerstelling) betaalt u ook jaarlijkse belastingen (verkeersbelasting). Wie met diesel of lpg rijdt, betaalt een jaarlijks supplement. Een meerkost die dus moet worden afgewogen tegenover de besparingen door goedkopere brandstof.

Belastingen

Btw (eenmalig)

Koopt u een nieuwe auto, dan betaalt u 21% btw op de definitieve prijs.

Koopt u een tweedehandswagen, dan hangt het ervan af van wie u die koopt:

  • Van een particulier: dan is er geen btw verschuldigd.
  • Van een btw-plichtige: 21% btw op zijn winstmarge of 21% btw op de volledige prijs.

Belasting op de inverkeerstelling (eenmalig)

Deze belasting wordt geïnd bij de eerste inschrijving van het nieuwe of tweedehandsvoertuig op uw naam. Het bedrag hangt af van de cilinderinhoud (fiscale pk) en/of het vermogen (KW) en de leeftijd van de auto. Voor elektrische voertuigen bedraagt de eenmalige Belasting op Inverkeerstelling (BIV) 61,50 euro, ongeacht hun vermogen.

Verkeersbelasting (jaarlijks)

Deze belasting wordt geheven op de cilinderinhoud (fiscale pk) van de auto of op de maximaal toegelaten massa (MTM). Verandert u van auto, dan wordt wat u te veel betaalde voor uw vorige auto afgetrokken van uw nieuwe belasting.

Er is een jaarlijkse niet-geïndexeerde belasting verschuldigd indien uw auto op lpg rijdt. Deze belasting wordt samen met de verkeersbelasting geïnd.

Tips

  • De verkeersbelasting wordt elk jaar aangerekend tot u de inschrijving annuleert. Vandaar dat u zo snel mogelijk uw nummerplaat moet terugsturen in geval van verkoop, sloop of uitvoer van uw auto en als u niet van plan bent om een nieuw voertuig in te schrijven. Anders riskeert u dat u nog verkeersbelasting moet betalen op een auto die niet meer bestaat.
  • De tarieven van de verkeersbelasting voor benzine- en dieselwagens kunt u hier consulteren.

  • Contacteer ons via

    Vragen & Contact