Auto- en fietsleasing is ruim ingeburgerd. Maar wist u dat u nog tal van andere zaken kan leasen? Productiemachines, gebouwen, medisch materiaal, bulldozers, zonnepanelen… En dat is precies wat Belfius Lease doet, een dochteronderneming van Belfius met 88 geëngageerde en klantgerichte medewerkers. We spraken met Alexander Bauwens, Manager Productontwikkeling, en Ivan Vertenten, CEO van Belfius Lease.

De zekerheid van financiële leasing


Belfius Lease is een belangrijke speler op de Belgische leasingmarkt. Ze biedt goederen en materialen voor professionele activiteiten aan via financiële leasing: "Financiële leasing wil zeggen dat we een financieringsvorm aanbieden met aankoopoptie en doorgaans zonder bijkomende service. De klant betaalt enkel de maandelijkse afbetaling voor het product. Bij operationele leasing daarentegen, zoals bij onze collega’s van Belfius Auto Lease, gaat het meestal om leasing zonder aankoopoptie en met extra diensten inbegrepen."

Wat zijn nu de goederen die het vaakst worden geleased? "In het algemeen kiest men voor leasing als het gaat over (bestel)wagens, rollend materieel en civiele goederen zoals heftrucks en bulldozers. Daarnaast spelen ook de marktbehoeften, en die kunnen snel veranderen. Zo zijn zonnepanelen, medisch materiaal en recyclagemachines heel populair geworden. In het licht van de duurzaamheidsdoelstellingen worden de groenere varianten van klassieke leasegoederen steeds populairder. Ook voor diverse bedrijfsgebouwen zien we een sterke groei."


Een betalingsplan op maat


Waarom niet gewoon kiezen voor een klassieke financiering? Alexander en Ivan wijzen op de interessante voordelen van leasing: "Flexibiliteit is een enorme troef. Zo kunnen we het betaalschema volledig afstemmen op de verwachte inkomstenstroom van een bedrijf. Bij leasing van zonnepanelen bijvoorbeeld brengen we het betalingsplan in lijn met de verwachte seizoensopbrengst van de panelen. Bij een productie-installatie kunnen we dat afstemmen op de ontvangst van subsidies en/of de opstart van de productie. We proberen de klant echt overal in te volgen."


Eenvoud en snelheid


"Bovendien is onze service zeer snel, dankzij een goede expertise van onze assets – roerend en onroerend goed – en onze leasinglijnen. Een klant kan heel vlot leasen door eenvoudig de bestelbon door te sturen. Meestal kunnen wij zelfs een groter deel financieren dan bij een standaard kredietfinanciering omdat we eigenaar zijn van het goed of van het zakelijk recht. Zeker wanneer de duurzaamheid goed zit, zoals bij gebouwen met uitstekende Energieprestatienormen voor nieuwbouw en renovatie (EPB). Daardoor zijn we ook minder afhankelijk van mogelijke risico’s zoals een faillissement. En daardoor zijn onze contracten ook zo simpel, meestal zonder gedoe met waarborgen en verpanden. Als iemand het contract niet nakomt, stopt de lease en verkopen of verhuren we het goed aan iemand anders. "


"Het is echt door onze reactiesnelheid en knowhow dat wij ons kunnen onderscheiden van andere maatschappijen."

Wat vinden Ivan en Alexander nu zelf de grootste troef van Belfius Lease? Unisono: "Onze gepersonaliseerde aanpak. Ons aanbod is echt made to measure. We zoeken samen met de klant naar de beste oplossing. Zo passen we de leasetermijn eventueel nog aan als de behoeften van de klant evolueren. We steken veel tijd in het zo goed mogelijk adviseren van onze klanten. We werken ook samen met de overheid, waardoor we een aanbod kunnen doen waarbij een deel gefinancierd wordt door subsidies."


Bedrijven inspireren en vooruithelpen


Belfius Lease wil bedrijven inspireren en zo goed mogelijk vooruithelpen. Daarvoor zet het bedrijf ook in op groeiproducten: "Een eerste belangrijk goed is productiemateriaal, want dat is de kern van onze economie. Daarnaast is er vastgoed, want een bedrijf moet natuurlijk ook goed gehuisvest zijn. En last but not least: energie-assets. Vergroening is extreem belangrijk vandaag. En daar willen we zo ver mogelijk in gaan met het leasen van zonnepanelen, batterij-installaties, windmolens… "


Samen de duurzaamheidsdoelstellingen realiseren


De leasing van goederen past perfect binnen een duurzaamheidsbeleid. Veel ondernemers zijn echter nog niet zo bezig met de duurzaamheidsnormen die de overheid oplegt of die hun klanten van hen verwachten. De Belfius Business Banking-specialisten kaarten het belang daarvan aan en wijzen op de gevolgen voor de competitiviteit van de onderneming. Zodra een investering met leasing op tafel komt, neemt ook Belfius Lease hierin een adviesrol op.


"We hebben er allemaal belang bij dat ondernemingen zo duurzaam mogelijk investeren en dat willen we via leasing mogelijk maken."


Tot slot geven Ivan en Alexander aan hoe Belfius Lease kleine ondernemingen kan stimuleren bij het behalen van hun ESG-doelstellingen (Environmental, Social & Governance): "Via Belfius Lease kunnen klanten duurzame machines leasen. Daarbij maken we duidelijk dat een onderneming best verdergaat dan de minimumverplichting. We doen we er alles aan om die goederen zo toegankelijk mogelijk te maken. Dat doen we door er meer in te financieren en gunstige voordelen te geven. Zo stimuleren we leasing van duurzamere opties. Samen werken aan een duurzame toekomst, daar komt het inderdaad op neer, nu meer dan ooit."

 
 

Meer info?


Meer details over de voordelen van financiële leasing