Raakt u wel eens bedolven onder de aanvragen van klanten? Wanneer de werkdruk hoog wordt, lijkt samenwerken met andere zelfstandigen vaak de oplossing om uw contracten na te komen. Velen verkiezen onderaanneming en medeaanneming als formules voor tijdelijke opdrachten. Welke kiest u best? U kan natuurlijk ook een specifieke vennootschap oprichten zoals een maatschap of een bv (besloten vennootschap).
We bekijken de opties van naderbij en gaan na welke juridische procedures en maatschappelijke gevolgen daaruit voortvloeien.
U kiest voor onderaanneming
Als een klant (opdrachtgever of bouwmeester) een beroep doet op een hoofdaannemer om een bepaald contract uit te voeren, blijft die als enige aansprakelijk voor het project. Ook al zijn er onderaannemers. De hoofdaannemer is in principe aansprakelijk voor de onderaannemers, die op hun beurt aansprakelijk zijn voor hun eigen onderaannemers (enzovoort). De hoofdaannemer is "het hoofd" die de onderaannemers beheert, op basis van een piramidaal systeem. Dat wil zeggen dat die rechtstreeks verantwoording aflegt aan de klant-opdrachtgever.
Toch staat in een artikel van het Burgerlijk Wetboek dat de opdrachtgever (de klant) rechtstreeks kan optreden tegen een onderaannemer bij problemen of tekortkomingen van die laatste, en omgekeerd.
Voor een onderaanneming bestaat er geen specifiek fiscaal systeem. Iedereen heeft een eigen statuut en fiscaal stelsel. Iedereen is aangesloten volgens een eigen individueel sociaal statuut.
Uw voorkeur gaat uit naar medeaanneming
Medeaanneming verwijst naar zelfstandigen die aan eenzelfde project samenwerken zonder een vennootschap te vormen. De klant krijgt te maken met verschillende gesprekspartners, krijgt verschillende bestekken en facturen, maar het beheer en de coördinatie van het werk wordt vereenvoudigd.
In een systeem van medeaanneming dat al dan niet geformaliseerd wordt door de oprichting van een maatschap, blijft elke vennoot aansprakelijk voor zijn eigen onderneming. Zo blijft elke onderneming (als natuurlijke persoon of rechtspersoon) individueel en behoudt zij haar eigen sociaal en fiscaal statuut. De inkomsten van die organisatie of van de horizontale structuur worden verdeeld volgens de akkoorden die afgesloten zijn in de statuten van de maatschap of in de samenwerkingsovereenkomst.