Veel grondstoffenprijzen zijn sterk gedaald na hun pieknoteringen eerder dit jaar. De vertragende economische groei in China en de rest van de wereld zorgt namelijk voor een zwakkere vraag naar ruwe olie en materialen. Op langere termijn houden analisten evenwel rekening met een ‘supercyclus’ voor heel wat grondstoffen door de transitie naar een groenere economie.
Wereldwijd maken de grondstoffenmarkten dit jaar opnieuw een wilde rit. Prijzen in dollars van landbouwgewassen zoals tarwe en maïs, en industriële metalen zoals koper, ijzererts en aluminium daalden stevig in waarde sinds hun pieknoteringen in de lente. Zo daalde de aluminiumprijs met 45 procent tussen begin maart en begin oktober, tarweprijzen zakten 27 procent sinds mei.
Ook op de energiemarkten bewogen de koersen scherp op en neer. De Europese prijzen voor gas en elektriciteit klommen eind augustus naar historische hoogtes door de vrees dat deze winter de gasbevoorrading in het gedrang zou komen. Sinds september zijn vooral de prijzen van aardgas en elektriciteit flink afgekoeld, geholpen door uitzonderlijk warme temperaturen in oktober en een vlotte aanvulling van de Europese gasvoorraden. Een vat ruwe aardolie werd eveneens goedkoper maar de prijsdaling is minder uitgesproken omdat de OPEC+-landen in oktober besloten om hun productie terug te schroeven.
De daling van de meeste grondstoffenprijzen heeft te maken met de scherpe vertraging van de vraag in de wereldeconomie. Europa en het V.K. stevenen af op een recessie en ook in de V.S. werden de groeivooruitzichten verlaagd. Veruit het belangrijkst voor de grondstoffenmarkten is echter het reilen en zeilen van de Chinese economie. China is al twintig jaar de grootste verbruiker van grondstoffen zoals koper, staal en steenkool. Dit jaar bleven de Chinese economische activiteit en de vraag naar grondstoffen echter zwaar onder de verwachtingen door het strenge zero-Covid-beleid en de aanslepende crisis op de vastgoedmarkt. Ook de verzwakking van de renminbi tegenover de dollar weegt op de vraag want die maakt voor Chinese fabrieken de invoer van metalen, olie en andere materialen uit de rest van de wereld duurder.
De komende tijd blijven de neerwaartse risico’s voor de wereldgroei de grondstoffenmarkten waarschijnlijk parten spelen. De meeste centrale banken zijn nog niet klaar met hun strijd tegen de hoge inflatie, dus worden er nog renteverhogingen verwacht die de economische groei afremmen. Ondanks het gemor van de Chinese bevolking lijkt een versoepeling van het Covid-beleid op korte termijn onwaarschijnlijk. Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen weken weer gestegen. Lockdowns zoals die van Shanghai in april zijn nog steeds mogelijk. Daarom rekenen grondstoffenexperts de volgende kwartalen niet op een plotse versnelling van de vraag naar industriële metalen.