Wanneer u als werkgever een werknemer op pad stuurt voor een dienstreis met zijn of haar eigen wagen, motor- of bromfiets, is het logisch dat u een vergoeding betaalt voor de gemaakte kosten. Strikt genomen moet uw werknemer die kosten kunnen bewijzen. Om praktische redenen aanvaardt de belastingadministratie evenwel dat u die kosten forfaitair vergoedt. Hieronder een update van de bedragen en hoeveel u hiervan fiscaal kan aftrekken.
Hoger maximumbedrag
De kilometervergoeding die u aan uw werknemers forfaitair betaalt voor dienstopdrachten met hun eigen wagen (motor- of bromfiets) mag in principe niet meer bedragen dan de forfaitaire kilometervergoeding die de federale ambtenaren hiervoor krijgen. Als u tenminste wil vermijden dat uw werknemers hierop belastingen moeten betalen.
Voor de periode 1 juli 2022 tot 30 juni 2023 bedraagt dat maximum in principe 0,4170 euro/km (tegenover 0,3707 euro/km in de 12 maanden daarvoor). Van die vergoeding wordt aangenomen dat ze de werkelijke kosten dekt. En daardoor is ze niet belastbaar voor diegene die ze krijgt.
Let op: verplaatsingen die een werknemer doet tussen zijn of haar woonplaats en een vaste plaats van tewerkstelling zijn geen dienstreizen! Die verplaatsingen komen dus niet in aanmerking voor de bedoelde kilometervergoeding. Als u er als werkgever een vergoeding voor betaalt, is dat in principe een belastbare bezoldiging (voor woon-werkverkeer met de wagen of andere eigen vervoermiddelen is er wel een vrijstelling mogelijk van max. 430 euro per jaar als de werknemer geen werkelijke beroepskosten aftrekt in zijn belastingaangifte).
Retroactieve verhoging door de gestegen brandstofprijzen
Als maatregel tegen de sterk stijgende brandstofprijzen in het eerste kwartaal van 2022 werd de kilometervergoeding voor de periode maart 2022 tot juni 2022 eenmalig en retroactief verhoogd tot 0,402 euro/km.
Meer dan 24.000 km per jaar of een hogere vergoeding?
De fiscus aanvaardt de forfaitaire kilometervergoeding voor dienstreizen in opdracht van de werkgever tot maximaal 24.000 kilometer per jaar. Daarboven zal de fiscus de forfaitaire berekening mogelijk niet meer automatisch aanvaarden en kan zij bijkomende bewijzen van de gereden kilometers en gemaakte (auto)kosten opvragen.
Het bedrag van 0,4170 euro/km is ook maar een forfait. Als de werknemer een hogere gemiddelde kostprijs per kilometer kan aantonen, dan mag u een hogere vergoeding toekennen, maar altijd met de nodige bewijsstukken.