Eerst het slechte nieuws. Belfius Research heeft zijn groeiverwachtingen voor België en de eurozone opnieuw naar beneden bijgesteld. De Europese economie zal in 2020 slechts met 0,6% groeien en de Belgische met 0,7%. De snelle verspreiding van het coronavirus op Europese bodem en in de rest van de wereld zal de economische activiteit in het eerste halfjaar hard treffen. In de tweede jaarhelft rekenen we op een krachtig herstel, indien we het virus tegen dan onder controle hebben.
Het goede nieuws is dat de Chinese economie opnieuw op gang komt. Vandaag bezocht de Chinese president Xi Jinping de provincie Wuhan, het epicentrum van de corona-uitbraak. 12 tijdelijke ziekenhuizen werden gesloten. De Chinezen geven het signaal dat het ergste nu geleden is. Toch nog even wachten om daar echt zeker van te zijn. Mogelijk kan het virus er opnieuw opflakkeren als mensen terug bij elkaar komen. Dat betekent dan meteen ook dat de draconische quarantainemaatregelen in Italië wellicht langer zullen duren. Gisteren besloot Italië om het hele land op te sluiten, nadat er bijna 10.000 besmettingen zijn vastgesteld.
Dit soort maatregelen kan ook andere landen in Europa treffen. De gevolgen daarvan zullen overal gevoeld worden. De wereldwijde economie is verbonden in zeer complexe, lange productieketens, waardoor er stockbreuken ontstaan in bedrijven die niet meer aan onderdelen of eindproducten geraken.
Daarnaast staat ook de dienstensector onder druk. Reizen worden geschrapt, evenementen afgelast. Horecabezoeken kunnen kelderen. Vele van die consumentenbestedingen zullen voor altijd verloren zijn. Een evenement dat nu wordt geannuleerd, wordt later dit jaar niet hernomen. Bovendien kan het consumentenvertrouwen, dat nog op een hoog niveau stond, een flinke knauw krijgen. Ook dit zal de economie raken. Intussen is de paniekgolf op de beurzen volledig gekeerd. Gisteren verloor de Eurostoxx-600 nog 7 procent en was hij al 20% kwijt sinds de corona-paniek begon. Vandaag herademen de beurzen, na hoopgevende signalen uit China, wereldwijde beloftes van grote overheidsstimulus, maar ook omdat de markten ervan uit gaan dat de ECB donderdag zal ingrijpen.
De Europese Centrale Bank heeft evenwel zeer weinig ruimte om iets te doen. De beleidsrente staat al geruime tijd negatief op -0,5%. En de vraag is of een nieuwe renteverlaging wel soelaas kan brengen. In elk geval zal dat weinig zoden aan de dijk brengen voor het zwakke Italië. De Italiaanse overheidsrente loopt met zevenmijlslaarzen op door een massale uitverkoop van Italiaanse overheidsobligaties. De markten vrezen ook dat de uiterst fragiele Italiaanse banken hierdoor gauw in de problemen kunnen geraken. Een situatie die doet denken aan de eurocrisis van 2011. De ECB houdt het Zuid-Europese land ongetwijfeld met een vergrootglas in de gaten.
Op dit ogenblik verwachten de markten dat de ECB zijn rente donderdag opnieuw zal verlagen met tien basispunten naar -0,6%. Maar voor Italië is dat wellicht geen oplossing. Een verhoging van de controversiële opkoop van overheidsobligaties is dat mogelijk wel. Nu al koopt de ECB maandelijks voor 20 miljard overheidsobligaties op, ze zou dat pakket kunnen verhogen om het vertrouwen te herstellen. Ook op een nieuwe ronde goedkope langetermijnleningen voor de banken wordt gerekend. Dit om te vermijden dat banken geen leningen meer kunnen verstrekken aan de bedrijven.
De ECB heeft nog een reden om in te grijpen. De inflatieverwachtingen in de markt zijn fors verslechterd en wijzen opnieuw op een deflatiescenario. Dalende prijzen dus. Dat heeft te maken met de scherp geslonken olieprijs en een goedkopere dollar waardoor import minder duur wordt. Deflatie is een horrorscript voor de ECB. Toen de financiële markten vorige zomer van eenzelfde scenario uitgingen verraste de ECB met een uitgebreid pakket. Wij kijken dus met spanning uit naar de ECB-beslissingen van donderdag.
Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.