Toont Duitsland de weg uit de recessie?

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:    

  • Het dieptepunt van de industriële recessie lijkt voorbij.
  • De Franse industrie is meer gekrompen in 2020 dan die in Duitsland en België.
  • Duitsland zit vanaf 1 juli in de voorzittersstoel van de EU, met belangrijke beslissingen over Europese crisismaatregelen in het vooruitzicht.

Uit de grootste economie van de eurozone komen er steeds meer signalen dat het ergste van de industriële recessie achter de rug is. Maar een terugkeer naar de situatie van voor Covid-19 is nog niet aan de orde. In mei herstelde de Duitse industriële productie met 7,8% na een daling met 17,5% de maand ervoor. Duitsland kreeg – net als de rest van de eurozone – in maart en april door het vergrendelen van de economie te maken met de grootste krimp van de industrie sinds het begin van de metingen in 1991.


Op de grafiek is het productieverloop te zien voor Duitsland, Frankrijk en België sinds de start van 2020. De productie in de drie landen kreeg vanaf april een vergelijkbare klap door de lockdown maar het dieptepunt van april ligt beduidend lager in Frankrijk. Het ging al bergaf met de Franse industriële productie tijdens het eerste trimester, in tegenstelling tot de groei bij ons en vooral onze oosterburen. Wellicht zal Frankrijk meer tijd nodig hebben om uit het dal te klimmen.

Hoe dan ook heeft het huidige herstel in Duitsland vooral te maken met de heropstart van de productie en zegt deze weinig over het hernemen van de vraag. Zo lagen de Duitse autofabrieken 30 dagen stil tijdens de lockdown en 25 dagen in België. ACEA, de Europese federatie van automakers berekende dat daardoor bij ons en Duitsland meer dan 10% van de jaarlijkse output verloren ging.Ondertussen rollen er weer auto’s van de band maar het is twijfelachtig dat de vraag naar privé- en bedrijfswagens de rest van het jaar sterk genoeg zal zijn om de schade in te lopen. Gezinnen zullen minder snel een grote aankoop doen omdat ze vrezen voor hun job. Ook Duitse bedrijfsleider zitten met dat economische onbehagen. Volgens het gezaghebbende IFO instituut vreest 21% van de bedrijven dat ze deze crisis niet te overleven.

Sinds 1 juli is Duitsland voor een half jaar voorzitter van de Raad van de Europese Unie. De meest dringende taak van het Duitse voorzitterschap is een akkoord bereiken over het Europese herstelfonds en de meerjarenbegroting. Succes op dit front kan de basis vormen voor een duurzame relance van het vertrouwen en de economische vraag in de eurozone. Slaagt gidsland Duitsland erin om de rest van de eurozone richting herstel te loodsen?


Ons dossier over Covid-19

Deel deze pagina: