Zilver heeft nog potentieel

Annelies Van Cauwenberge
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:    

Goud zit momenteel op recordhoogte na spanningen tussen VS en China. Vaker wel dan niet stijgen de goudprijzen als de aandelenmarkten slecht presteren en omgekeerd. Het is dan ook geen verrassing dat vandaag in onzekere COVID-19 tijden, de prijs van het gele metaal met $1.944 per ounce (31,1gram) opnieuw een recordhoogte bereikt. Ook tijdens de eurocrisis steeg de goudprijs tot $1.912 per ounce. De huidige prijs ligt 37% hoger dan vorig jaar ongeveer dezelfde tijd, toen noteerde goud aan nog $1.415 per ounce. Hoewel goudprijzen duidelijk kunnen fluctueren, zullen ze nooit instorten tot nul. In economische woelige tijden met onrustige aandeelmarkten zoals vandaag, daalt dan wel de vraag naar gouden juwelen en apparaten waarin goud verwerkt zit, maar gaan ook meer en meer beleggers naar veiligere opties kijken om hun geld te parkeren. Aangezien dit laatste effect meestal het grootste is, zal de vraag naar goud toenemen, met een opwaartse druk op de prijs tot gevolg.


Ook ‘het goud van de kleine man’ oftewel zilver is populair bij beleggers vanwege de onzekerheid door de COVID-19 crisis. De prijs van het zilver steeg naar $22 per ounce. Zilver kan daarbij evengoed als een veilige maar bovendien ook betaalbare haven gezien worden. Terwijl men voor 1 kilo goud ondertussen bijna $61.000 moet neertellen, is men voor een kilo zilver slechts een goede $700 kwijt.


 Hoewel de goudprijs zijn historische piek nadert, is dit voor zilver nog lang niet het geval. Dit komt ook tot uiting in de goud-zilver ratio. Deze kwam in de periode maart tot mei van dit jaar boven de 100 uit, wat erop neerkomt dat voor elke ounce goud er 100 ounces zilver aangekocht konden worden. Terwijl in maart de ratio nog een piek van zelfs 124 vertoonde, is deze ondertussen terug onder 100 gedoken. Toch staat ook vandaag de goud-zilverratio nog vrij hoog aangezien deze normaliter onder 80 noteert. Zilver heeft dus nog veel potentieel. Bovendien wordt zilver (meer dan goud) gebruikt in de industriële productie van bijvoorbeeld zonnepanelen en elektronica. Gezien de huidige verschuiving naar groene energie, kan verwacht worden dat de industriële vraag naar zilver in de toekomst nog sterk zal toenemen.


Ons dossier over Covid-19

Deel deze pagina: