Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius
Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius
Onlangs pakte Duitsland uit met een primeur. Voor het eerst lanceerde de Duitse overheid een uitgifte van ‘groen’ staatspapier. De institutionele beleggers tekenden gretig in op de nieuwe uitgifte met een looptijd van 10 jaar, ondanks een coupon van nul percent. De 6,5 miljard euro die werd opgehaald zal geïnvesteerd worden in projecten met een positieve milieu- en klimaatimpact. De regering in Berlijn wil dit jaar minstens 11 miljard euro aan groene obligaties uitgeven. De opbrengst dient om de transformatie naar een koolstofarme economie te maken door investeringen in energie-efficiëntie en de verlaging van de CO2 uitstoot.
Frankrijk en Nederland kwamen al eerder met de uitgifte van groene staatsobligaties en ook de Belgische schatkist gaf in 2018 al groene OLO’s uit. Frankrijk is de kampioen op het vlak van de groene staatsfinanciering en haalde dit jaar al meer dan 15 miljard euro op. De laatste jaren zit de interesse voor deze producten duidelijk in de lift, omdat meer investeerders hun geld duurzaam willen beleggen.
Duitsland arriveert relatief laat op het feestje van de ‘green bonds’. Dat verrast een beetje omdat de Duitse economie één van de voortrekkers is op het vlak van duurzame energie. Berlijn wil de achterstand inhalen door een vernieuwing toe te voegen aan de schuldfinanciering, het concept van ‘twin bonds’. Iedere groene staatsobligatie zal gekoppeld worden aan een uitgifte van klassiek overheidspapier met dezelfde looptijd en coupon. Beleggers kunnen de nieuwe obligaties inruilen voor gewone Bunds, wat de liquiditeit van het nieuwe financieel instrument zal helpen.Er zullen uitgiftes gebeuren op alle looptijden van twee tot dertig jaar om uiteindelijk een complete groene rentecurve op te bouwen.
De innovatieve aanpak van de Duitse overheid kan een gamechanger zijn voor de markt van groene obligaties. Bunds hebben vanwege de hoge kredietwaardigheid een ijzersterke reputatie en zijn een referentie op de kapitaalmarkten. Door de groene bonds te verbinden met de conventionele staatsschuld en voldoende liquiditeit te garanderen, wil Duitsland op termijn ook de ‘benchmark’ worden voor groen overheidspapier. De groene obligatiemarkt is nog klein in vergelijking met de globale markt voor overheidsobligaties, maar het is een snelle groeier. Het uitgiftevolume in 2019 lag 20 keer hoger dan in 2014. Door de stijgende vraag naar duurzame beleggingen en de klimaatambities zal de groei de komende jaren sterk blijven. Ook voor de beleggers ziet de toekomst er groen uit.