De havens als pioniers van de circulaire economie

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  
  • De ECB voert het tempo van haar obligatie-aankopen op.
  • Op die manier wil ze de leenkosten in de eurozone onder controle houden.
  • Voor 2021 verhoogt de ECB haar inflatieprognose naar 1,5 procent.

De lange termijnrentes zijn in de eurozone opvallend gestegen de jongste weken. Beleggers waren dus erg benieuwd naar wat de Europese Centrale Bank zou beslissen op haar zes-wekelijkse monetaire vergadering. Zou ze die rentes ongemoeid laten of ervoor zorgen dat ze niet nog hoger konden stijgen? Het werd dat laatste. De ECB besliste donderdag om het tempo van haar obligatie-aankopen in het volgende kwartaal aanzienlijk op te drijven. De totale omvang van haar uitzonderlijke pandemie-aankooppakket PEPP wordt wel niet uitgebreid. Er is immers nog vuurkracht genoeg. Er blijft nog 1.000 miljard over van de 1,850 miljard euro.

De verkoopdruk op de Europese obligatiemarkten was vanaf februari toegenomen, wat de 10-jaars overheidsrentes in de eurozone op korte tijd 0,25 tot 0,35 procent duurder had gemaakt (zie grafiek). Een deel van de rentestijging is het gevolg van de stijgende inflatie in januari. Die is grotendeels tijdelijk van aard en het gevolg van een reeks éénmalige factoren, waaronder de aanzienlijke stijging van de olieprijzen. Maar de Europese lange termijn rentes zijn ook besmet door de forse renteklim op de Amerikaanse obligatiemarkten. Die is het gevolg van het krachtige economische herstel in de VS en de genereuze fiscale stimuleringsmaatregelen. Terwijl de rentestijging in Amerika een weerspiegeling is van hogere groeivooruitzichten is dat niet het geval in Europa. In vergelijking met de plannen van Biden blijft de fiscale ondersteuning in de EU dit jaar bescheiden. Bovendien dreigt de pijnlijk trage uitrol van vaccins in Europa voor langere lockdowns te zorgen.



De afgelopen weken groeide de druk op de ECB om op te treden tegen de hogere rentes. De vrees bestaat immers dat dit de leningen voor ondernemingen en gezinnen duurder zal maken. De ECB liet duidelijk verstaan dat ze dat niet zal laten gebeuren. De obligatiemarkten reageerden positief. Zo daalde de Belgische 10-jaars rente na de vergadering naar van nul naar -0,05 procent.

De ECB is ook iets optimistischer geworden over de economische groei in de eurozone. Die zal dit jaar 4 procent bedragen. Op korte termijn kan het groeiherstel echter haperen door de pandemie-beperkingen. De inflatie zal oplopen tot gemiddeld 1,5 procent, ruim boven de 1 procent waar de ECB in december nog van uit ging. Maar de projecties voor 2022-2023 zijn amper veranderd omdat de opwaartse inflatiedruk volgens de ECB tijdelijk is. Zolang groei en inflatie geen overtuigende comeback maken in de eurozone, staat de centrale bank klaar om geld in de economie te pompen.

Deel deze pagina: