Het startschot voor tien renteverhogingen

17 maart 2022

Deel deze pagina:  

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

  • De centrale bank in de V.S. trekt de korte rente op met 0,25 procent.
  • Dit jaar staan er nog zes renteverhogingen op de agenda en nog eens drie in 2023.
  • De oorlog in Oekraïne drijft de Amerikaanse inflatie verder op en weegt op de groei in 2022.

We zijn vertrokken richting hogere rentes. De Amerikaanse centrale bank verhoogde gisteren voor het eerst in drie jaar tijd haar beleidsrente. De rente ging met 0,25 procent omhoog en niet met 0,50 procent. Dat laatste was vóór de Russische invasie van Oekraïne nog een optie die werd overwogen. Maar de onzekerheid en de risico’s die de oorlog met zich meebrengt, deed de Federal Reserve anders besluiten. Op een moment dat de zenuwen op de financiële markten al flink onder druk staan, zou een plotse verhoging met een half procent voor extra volatiliteit kunnen zorgen.

Toch is de centrale bank in Washington niet van plan om half werk te leveren. De stap van gisteren is slechts de eerste in een langere reeks renteverhogingen. De Fed wil op elk van de resterende zes beleidsvergaderingen dit jaar de rente optrekken, waardoor die eind 2022 tussen 1,75 procent en 2,00 procent zou komen te liggen. En in 2023 gaat de rente verder omhoog, met minstens 0,75 procent. De monetaire koers die nu op tafel ligt is veel agressiever dan in december werd voorzien maar is nodig om de gierende inflatie in de V.S. af te koelen. Die liep in februari verder op tot net geen 8 procent, het hoogste niveau van de laatste veertig jaar en vier keer zo hoog als de officiële inflatiedoelstelling. De Fed liet ook doorschemeren dat de enorme balans van de centrale bank binnenkort wordt verkleind. Deze is in de loop van de pandemie meer dan verdubbeld tot 9000 miljard dollar. Op de vergadering van mei zal de bank details geven hoe ze haar balans zal afbouwen.

In een toelichting van het rentebesluit benadrukt voorzitter Jerome Powell dat de prijsdruk in de Amerikaanse economie zich heeft uitgebreid tot een bredere waaier van goederen en diensten. Bovendien hebben de Westerse sancties tegen Rusland de prijzen voor olie en andere grondstoffen de hoogte ingejaagd. Dat zal de inflatie in de V.S op korte termijn verder opdrijven. De centrale bank trekt haar prognose voor de inflatie in 2022 fors op, van 2,6 procent naar 4,3 procent.

De oorlog in Oekraïne drijft dit jaar niet alleen de Amerikaanse inflatie op, maar gaat volgens Powell ook wegen op de economische activiteit. De groeiprognose van de Fed voor 2022 gaat daarom omlaag naar 2,7 procent. De handel in energie en goederen tussen de V.S. en Rusland stelt niet zo veel voor maar het indirecte effect van de hoge olieprijzen op de Amerikaanse consument is aanzienlijk. Net als bij ons vertalen de hoge noteringen voor ruwe olie zich naar peperdure benzineprijzen. Gezinnen in de V.S. geven traditioneel veel geld uit aan vervoer en gaan de komende maanden misschien besparen op andere uitgaven. Amerikaanse economen hanteren vaak de vuistregel dat een toename van de olieprijs met 10 dollar zorgt voor ongeveer 0,2 procent minder reële consumptiegroei. Toch maakt de Fed zich niet al te veel zorgen over de economie want de vraag op de arbeidsmarkt blijft ijzersterk.

Met de strenge monetaire koers die gisteren werd uitgestippeld, geeft de Amerikaanse centrale een duidelijke boodschap: de volgende jaren primeert de strijd tegen de inflatie en daarom maakt ze snel komaf met het lage rentebeleid van de afgelopen jaren.


Deel deze pagina: