3 november 2022
Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius
Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius
We zitten volop in het tijdperk van de jumborenteverhogingen. Vorige week verhoogde de ECB haar rente met 75 basispunten (of 0,75 procent), gisteren deed de Amerikaanse centrale bank hetzelfde. Daarmee belandt de beleidsrente in de V.S. in een bandbreedte van 3,75 tot 4,00 procent. Het was de vierde opeenvolgende vergadering dat de rente in de V.S. zo fors omhoog gaat. Sinds maart verhoogde de Federal Reserve haar beleidsrente al met 375 basispunten, een monetaire verkrapping die ongeëvenaard is sinds de jaren tachtig.
Die agressieve politiek is nodig om de hoge inflatie in de V.S. omlaag te krijgen maar dat lijkt voorlopig niet te lukken. In september bleef de consumenteninflatie hangen op 8,2 procent, meer dan het viervoud waar de Fed naar streeft. Bovendien rukte de kerninflatie, die geen rekening houdt met de sterk schommelende voedsel- en energieprijzen, verder op naar 6,6 procent, het hoogste niveau sinds 1982. Daarom kwam de ingreep van de centrale bank gisteren niet als verrassing voor de financiële markten. De grote vraag was welke beleidssignalen men zou geven na afloop van de vergadering. Concreet, komt er in december nog eens 0,75 procent erbij, of slechts 0,50 procent?
De verklaring die de centrale bank gaf bij de rentebeslissing van gisteren zet de deur op een kier voor (eventueel) een minder forse verhoging in december en de vergaderingen erna. De monetaire waakhond blijft nog steeds "zeer alert" voor inflatierisico’s en wil duidelijke bewijzen zien dat de inflatie richting het doel van 2 procent gaat voordat ze stoppen met de rente te verhogen. Maar de Fed zal bij het bepalen van het tempo van toekomstige verhogingen voortaan rekening houden met de renteverhogingen van dit jaar en hun impact op de economische activiteit.
Dat is een omslachtige manier om te zeggen dat de beleidsmakers zich bewust zijn dat een te hoge rente de economie in een recessie kan duwen. De arbeidsmarkt blijft wel op volle toeren draaien, maar in sommige sectoren is de afkoeling door het strakke rentebeleid al te zien. Zo is op de Amerikaanse vastgoedmarkt de hypotheekrente dit jaar in snel tempo gestegen naar meer dan 7 procent, wat de huizenverkoop doet ineen klappen. Voorlopig neemt de Fed de impact van haar rentebeleid op de economische groei voor lief. De strijd tegen de hoge inflatie primeert en daar hoort wat pijn bij. Maar als de inflatierapporten van november en december meevallen en de loongroei voldoende afkoelt, zal de centrale bank in een gezapiger tempo de rente verhogen.
Een minder agressieve rentepolitiek in Washington zou voor wat opluchting zorgen op Wall Street maar ook in de gangen van de ECB. De Amerikaanse renteverhogingen zorgden in 2022 voor een forse verzwakking van de euro tegenover de dollar. Alle goederen die we in Europa invoeren en in dollars betalen (zoals olie) zijn duurder geworden en jagen de hoge inflatie bij ons verder aan. Een lager tempo van rentestijging in de V.S. kan op die manier de Europese inflatie wat verlichten. Alle beetjes helpen.
Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.