9 maart 2023
Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius
Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius
Het jaar ging beter van start dan verwacht voor de industrie in Duitsland. In januari veerde de output van de industriële bedrijven bij onze oosterburen op met 3,5 procent. Daarmee werd de daling van december (- 2,4 procent) kordaat weggeveegd. De sterker dan verwachte groei werd gedreven door de chemische sector en een stevige productie van elektronische apparatuur. Op jaarbasis blijft de industriële output nog 1,6 procent onder het niveau van een jaar geleden, net vóór de Russische invasie van Oekraïne. Gezien de ernst van de energiecrisis en de hoge afhankelijkheid van Russisch gas bij de start van de oorlog, is dat helemaal geen slecht resultaat voor de Duitse industrie.
De opklaring van het industriële sentiment was in februari ook al op te maken uit de bedrijfspeilingen door het invloedrijke IFO-instituut. Terwijl in december heel wat energie-intensieve bedrijven vrijwillig de productie beperkten om te besparen op de gasfactuur, zorgde de forse daling van de gasprijzen de afgelopen maanden duidelijk voor opluchting en een hogere activiteit. Ook de energieprijsplafonds die de overheid in 2023 invoert, ondersteunen het vertrouwen. Om bedrijven en gezinnen te beschermen tegen hoge energiekosten geldt er vanaf maart een ‘Gaspreisbremse’, een prijsplafond voor gas met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. Concreet betekent dit voor bedrijven een maximale prijs van 7 eurocent per kilowattuur voor 70 procent van het verbruik. Ook voor elektriciteit komt er een prijsplafond.
Niet enkel de kopzorgen over de energiekosten zijn verminderd. De Duitse ondernemers geven aan dat de tekorten aan materialen en personeel minder acuut zijn. Gemiddeld schatten de Duitse bedrijven hun situatie dus positiever in dan aan het eind van vorig jaar maar in sectoren gericht op de consumentenmarkt, blijft men toch voorzichtig. Zo daalde de output in januari opnieuw bij de autobouwers en de makers van consumptiegoederen. De hoge inflatie en de oprukkende rentetarieven zorgen ervoor dat veel consumenten de kat uit de boom kijken vooraleer grote aankopen te doen.
De winkelverkoop daalde in januari voor de tweede maand op rij omdat gezinnen last hebben van de inflatie, die langer op een hoog niveau blijft hangen dan in de rest van de eurozone. In Duitsland klom de consumentinflatie in februari opnieuw naar 9,3 procent maar we verwachten dat de prijzendruk binnenkort weer zal afkoelen. Uit een recente peiling van IFO blijkt dat aanzienlijk minder Duitse bedrijven van plan zijn om de komende drie maanden hun prijzen te verhogen. De prijsverwachtingen van de bedrijven daalden in februari reeds voor de vijfde maand op een rij, wat zich tegen de lente zou moeten vertalen naar lagere prijzen in de winkel.
De opleving van de productiecijfers in januari suggereert dat de Duitse industrie beter dan verwacht standhoudt begin 2023. Daarmee is het risico op een economische recessie in de eerste jaarhelft afgenomen. De aanhoudende zwakte van de gezinsbestedingen toont echter aan dat de energiecrisis van vorig jaar en de hoge inflatie die daarop volgde, nog steeds zwaar weegt op de Duitse economie.
Onderstaande grafiek toont het verloop van de industriële productie en de kleinhandelsverkopen in Duitsland.
Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.