Macro Outlook mei: uitstel van de Amerikaanse renteverlaging

17 mei 2024

Deel deze pagina:  

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

VS uitstel van geplande renteverlaging tot na deze zomer

In de VS is de economie aan het afkoelen na de indrukwekkende expansie eind vorig jaar. Lagere uitvoer en een daling van de bedrijfsvoorraden zorgden tijdens het eerste trimester voor een lagere bbp-groei. Gelukkig blijft de Amerikaanse binnenlandse vraag nog steeds in prima gezondheid. De gezinnen sparen minder waardoor de consumptie blijft toenemen. Ook de vooruitzichten voor de bedrijfsinvesteringen zijn de voorbije maanden verder opgeklaard.

Jammer genoeg blijft de inflatiedruk in de VS (té) hoog, waardoor een eerste renteverlaging uitgesteld wordt. De consumenteninflatie in de VS versnelde voor de tweede maand op rij naar 3,5 procent.2 De inflatiedruk nam vooral toe door hogere energieprijzen en een toename van de huurprijzen op de woonmarkt. De vraag op de arbeidsmarkt was van januari tot en met maart veel sterker dan verwacht, waardoor de looninflatie op hoog niveau bleef. Door de hoge inflatie klinkt de centrale bank dan ook veel voorzichtiger dan eerder dit jaar wat betreft een eventuele renteverlaging. Hierdoor hebben de financiële markten de mogelijkheid dat de Amerikaanse centrale bank de rente reeds verlaagt in juni, van tafel geveegd. We verwachten dat de inflatiedruk de komende maanden weer zal afkoelen wat de deur openzet om de rente tijdens de vergadering van september te verlagen. Zo was er in het arbeidsmarktrapport van april al een vertraging te zien van de loongroei naar 3,9 procent. Het is voor het eerst in bijna drie jaar tijd dat de looninflatie onder de 4 procentgrens duikt.2

Welke richting de inflatie uitgaat vanaf 2025 zal voor een groot stuk afhangen van wie in het Witte Huis zit. Tijdens de verkiezingscampagne dreigde Donald Trump al met hogere importtarieven voor alle buitenlandse goederen. Dat zou de Amerikaanse consumenteninflatie volgend jaar opnieuw de hoogte insturen. Ook andere mogelijke beleidsmaatregelen in het scenario ‘Trump 2.0’, zoals het beperken van immigratie en nieuwe belastingverlagingen kunnen leiden tot hogere inflatie en een nieuwe cyclus van renteverhogingen. Een tweede ambtstermijn van Joe Biden daarentegen houdt minder inflatierisico’s in. In dat scenario zijn verdere renteverlagingen door de Fed meer waarschijnlijk.


De ECB is nog steeds op weg om de rente in juni te verlagen

Eindelijk zijn er in de eurozone de eerste groene scheuten te zien van een economisch herstel. Met een groei van 0,3 procent in het eerste trimester lijkt de eurozone de bladzijde om te slaan na de recessie in de tweede helft van 2023.2 Bedrijfsenquêtes suggereren dat de industrie het ergste achter de rug heeft, maar een krachtige economische heropleving is niet in de maak.

Voorlopig blijven de Europese gezinnen heel voorzichtig en geven ze de voorkeur aan sparen boven consumeren. Met uitzondering van Italië wordt er in de landen van de eurozone nog steeds meer gespaard dan vóór Covid omdat de huishoudens zich zorgen maken over hun financiële situatie en de werkgelegenheid.

Een hart onder de riem van de Europese consumenten is de verdere afkoeling van de inflatie. De algemene inflatie bedroeg in april 2,4 procent, net als in maart, maar de kerninflatie, die geen rekening houdt met energie- en voedselprijzen, daalde van 2,9 procent naar 2,7 procent. In de dienstensector daalde de prijzendruk onder het niveau van 4 procent, waar het vijf opeenvolgende maanden vastzat2. Dat is goed nieuws voor de ECB die de diensteninflatie scherp in het oog houdt. De aanhoudende daling van de onderliggende prijzendruk is een aanmoediging voor het rentecomité van de centrale bank om door te gaan met hun geplande renteverlaging van 0,25 procent in juni. Na de zomer houden we nog rekening met een extra renteknip door de ECB, tot een niveau van 3,50 procent.1


Meer overheidssteun om het Chinese herstel aan de praat te houden

Net als bij ons presteerde de Chinese economie beter dan verwacht in het eerste kwartaal van 2024. Dankzij het herstel van de wereldwijde handel in goederen en een investeringspush dikte de groei aan tot 5,2 procent2. In april koelde de binnenlandse activiteit wel wat af, door een lagere groei van de industriële winsten en een verminderde vraag naar arbeid. De Chinese regering is echter van plan om het herstel in stand te houden met geld dat ze willen ophalen door de nieuwe uitgifte van overheidsobligaties. Dat gebeurde ook al eind vorig jaar. In juli volgt nog een bijeenkomst van de politieke leiders waarbij de nadruk zal liggen op diepere hervormingen die de Chinese economie moeten moderniseren. Die zijn nodig om de structurele vertraging van de bbp-groei af te remmen. Voor dit jaar rekenen we nog op een economische groei van 4,7 procent, maar we verwachten dat die zal vertragen richting 4 procent tegen 2025. Ter vergelijking: in de periode 2014-2019 was de gemiddelde jaargroei in China nog 6,8 procent1.

Bron:
1Strategic Research
2LSEG Datastream


Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.

Deel deze pagina: