Mijn kosten betalen als automobilist

De aankoopprijs van uw auto is uiteraard belangrijk, maar daarnaast zijn er nog andere kosten waarmee u rekening moet houden, zoals de belastingen, de verzekeringen en de onderhoudskosten.

Eventuele lening

Voor nieuwe auto's hangt de definitieve prijs af van de opties die u vraagt en de onderhandelingen die u voert. Prijzen van tweedehandsauto's vindt u in vaktijdschriften of op gespecialiseerde websites: het zijn gemiddelde prijzen voor verkoop tussen particulieren.

Een wagen aankopen is – gezien de hoge kostprijs – niet altijd vanzelfsprekend. Belfius Bank stelt u dan ook diverse kredietformules voor (*) .

Wilt u een flexibele kredietopening voor onbepaalde duur voor de betaling van eventuele bijhorende kosten (verzekering, onderhoud ...)?

Let op, geld lenen kost ook geld. Vraagt u zich af hoeveel, hoelang en tegen welk tarief u kunt lenen?

Belastingen

Niet alleen bij de aankoop, maar ook als eigenaar bent u jaarlijks een bijdrage verschuldigd.

Brandstof

Benzine of diesel?

Rijdt u jaarlijks minder dan 15.000 km of legt u vooral korte trajecten (minder dan 10 km) af, dan koopt u beter geen diesel. Tijdens korte ritten komt de motor immers vaak niet op bedrijfstemperatuur. Daardoor hebben de mechanische onderdelen van de dieselmotor, zoals de turbo of roetfilter, een kortere levensduur.

Rijdt u veel en legt u grote afstanden af, dan opteert u best voor een diesel. In België is die gemiddeld wel 1.000 euro duurder dan een benzine met een vergelijkbare motor en het prijsvoordeel aan de pomp is tegenwoordig miniem. Die meerprijs wordt echter gecompenseerd door een lager verbruik, een hogere doorverkoopwaarde en een langere levensduur van de motor.

Groene brandstof?

Lpg is de meest milieuvriendelijke fossiele brandstof. Bij de verbranding komen immers minder schadelijke stoffen vrij. Lpg is ook goedkoper aan de pomp. Daartegenover staan het meerverbruik (ongeveer 10 %), de installatiekosten (ongeveer 2.000 euro), de beperkte verdeling en de snelle slijtage door de droge verbranding van sommige motoronderdelen.

Nog beter voor het milieu zijn biobrandstoffen, zoals biodiesel of bio-ethanol.

Afhankelijk van rijstijl

Door een aangepaste rijstijl kunt u tot 10 % besparen op uw brandstofverbruik.

Ontdek meer over energiezuiniger rijden

Gebruikskosten

U kunt maar beter onaangename verrassingen vermijden en ook de gebruikskosten op voorhand berekenen vooraleer u een keuze vastlegt; deze berekening kan doorslaggevend zijn indien u nog twijfelt tussen verschillende mogelijkheden. Welke brandstof, welk vermogen, welk verbruik? En daarbij komt nog de technische controle, het onderhoud en ... mogelijke boetes voor verkeersovertredingen. Op de site van Autogids vindt u een handige tool om de kost per kilometer van uw auto  te berekenen.

  • Breng de overname van uw oude auto zeker nog niet ter sprake tijdens de onderhandelingen over de aankoop van uw nieuwe auto.
  • In België wordt gemiddeld 12 tot 25% van het gezinsbudget besteed aan de auto. Dat is meer dan er uitgegeven wordt in het kader van gezondheid, vrije tijd, school of sport!
  • Er is nog niet zo heel lang een nieuwe reglementering voor boetes van kracht.

Onderhoud en keuring

Kleine en grote onderhoudsbeurten, reparaties, bezoekjes aan de carwash, vervanging van remblokken en de distributieriem, de verplichte autokeuring ...: het kost alles samen heel wat.

Extra kosten

Gepersonaliseerde nummerplaat:

voor een gepersonaliseerde nummerplaat met zes tekens betaalt u ongeveer 700 euro, voor één met vijf tekens ongeveer 1.000 euro. Opgelet: met de invoering van de Europese nummerplaat komt er een extra cijfer vóór de huidige combinatie. Bij gepersonaliseerde nummerplaten is dat het cijfer 9. Er is een uitdoofscenario: wie geen nieuw of tweedehandsvoertuig inschrijft, kan zijn plaat de komende jaren nog behouden.

Tuning:

de toegestane tuningingrepen zijn onderverdeeld in drie categorieën:

  • Categorie A (bumpers, spoilers ...): controle tijdens gewone periodieke keuring, geen extra documenten nodig
  • Categorie B (deurpanelen ...): extra keuring bij elke verbouwing, tuningrapport nodig (ook te betalen)
  • Categorie C (speciaal stuur, vleugeldeuren ...): extra keuring, validatieverslag nodig (ook te betalen)

Wat u mag veranderen aan uw auto leest u op www.how2tune.be.

Opgelet: breng bij elke wijziging aan uw auto uw verzekeraar op de hoogte. Afhankelijk van de veranderingen zal hij de verzekeringspolis al dan niet aanpassen.

(*)

Onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier


  • Contacteer ons via

    Vragen & Contact

Uw autokrediet