Formaliteiten
Een verhuis gaat niet onopgemerkt voorbij, althans niet aan familie, vrienden en kennissen. Voor officiële instanties en leveranciers ligt dat anders.
Zij krijgen niet zomaar lucht van uw verhuis. U moet hen op de hoogte brengen. En dat wordt - in alle drukte - wel eens vergeten. Met alle gevolgen van dien: herinneringsfacturen, gas, water en elektriciteit die niet tijdig aangesloten raken ... Daarom enkele verhuistips.
Wanneer waaraan denken bij verhuis?
Verhuizen doet u op een bepaald tijdstip. Er gaat echter een grondige voorbereiding aan vooraf. Maar wanneer plant u precies wat in?
Overloop de checklist verhuizenWie op de hoogte brengen van verhuis?
Ga eerst langs bij de bevolkingsdienst van uw nieuwe woonplaats en laat uw identiteitskaart, rijbewijs en inschrijvingsbewijs van uw wagen aanpassen. U kunt nu - met uw aangepaste identiteitskaart - andere instanties op de hoogte brengen. En u geniet meteen van eventuele gemeentelijke kortingen (zwembad, museumbezoek ...). Ga met uw aangepaste identiteitskaart naar uw nieuwe bankkantoor. Geef uw adreswijziging door, laat uw verzekeringspolissen aanpassen en maak van de gelegenheid gebruik om kennis te maken met uw nieuwe contactpersoon. Laat uw inkomende briefwisseling een tijdlang automatisch omleiden naar uw nieuwe adres. Zo blijft u alle post ontvangen en zo kunt u nog die instanties op de hoogte brengen die u vergat. Zorg ervoor dat uw ziekenfonds uw nieuwe woonplaats kent. Vraag bij uw leveranciers een formulier aan om op uw oude adres gas, water en elektriciteit over te dragen naar de nieuwe eigenaar en deze op uw nieuwe adres zelf over te nemen van de oude eigenaar. Door te opteren voor een overdracht bespaart u zich de afsluitings- en aanvraagkosten. Het spreekt voor zich dat u uw verdeler op de hoogte dient te brengen, wilt u uw favoriete krant, magazine ... in de bus blijven vinden. De werkgever informeren wordt vaak vergeten. Toch is dit belangrijk: voor de briefwisseling, voor de berekening van de vergoeding woon-werkverkeer, voor de aanvraag van een nieuw trein- of busabonnement ... Als u op tijd uw huurcontract opzegt, moet u minder lang huren en doorgaans een kleinere opzegvergoeding betalen.Gemeente
Bank
Post
Ziekenfonds
Leveranciers van gas, water en elektriciteit
Verdeler kranten, tijdschriften ...
Werkgever
Huurbaas (indien van toepassing)
Hoe op de hoogte brengen van verhuis?
Soms kunt u niet anders dan langsgaan, zoals bij de gemeente. Of soms is het gewoon efficiënter om alles in één keer te regelen, bijvoorbeeld bij uw bank.
Andere diensten kunt u perfect telefonisch of via mail op de hoogte brengen. Denk maar aan uw leverancier van gas, water en elektriciteit en uw internetprovider.
In sommige gevallen zult u een brief moeten sturen. Zo is het aan te raden om een huurcontract via een aangetekend schrijven te beëindigen.
Gebruik een modelbrief om uw adreswijziging mee te delenWelke vragen stellen anderen zich?
Lees alle vragenMeer weten?
Maak een afspraak met de contactpersoon in uw Belfius-kantoor.
Hij of zij helpt u graag met advies op maat.