De voorbije maanden domineerde Covid-19 ons nieuws en verdwenen andere items naar de achtergrond. Zo hebt u het misschien gemist, maar intussen is de brexit een feit. En dat heeft heel wat gevolgen, nu en in de nabije toekomst, onder meer op het vlak van btw.
1 januari 2021
Het Verenigd Koninkrijk (VK) trad op 31 januari 2020 uit de Europese Unie (EU), maar er is nog een kleine overgangsregeling. Die regeling dient in 1e instantie om een nieuw handelsakkoord te sluiten, maar geeft de handelaars in de EU en het VK ook enkele maanden de tijd om zich voor te bereiden op de installatie van een nieuwe grens. Want dat is uiteraard het meest ingrijpende gevolg van de brexit: het einde van het vrij verkeer van goederen, zowel op het vlak van douane als op het vlak van btw. Als u goederen naar het VK stuurt, is dat vanaf 1 januari 2021 geen intracommunautaire levering meer, maar een uitvoer. En uw Britse aankoop is geen intracommunautaire verwerving meer, maar een invoer.
Levering van goederen = uitvoer
Als u goederen levert aan een belastingplichtige klant in het VK (B2B), is dat vanaf 1 januari 2021 een uitvoer van goederen. In de praktijk is die vrijgesteld van btw op basis van artikel 39, §§, 1 en 2 van het Btw-Wetboek. Dat heeft concrete gevolgen voor de verplichte vermeldingen op uw factuur en de codes die u in uw btw-aangifte moet invullen.
Levert u aan een particulier in het VK (B2C), dan kan dat niet meer onder het stelsel van de verkopen op afstand. Want vanaf 1 januari 2021 is het een van btw vrijgestelde uitvoer van goederen.
Opgelet: er is geen duidelijkheid over hoe het VK de ‘invoer’ van dergelijke goederen zal behandelen. Wellicht zal er btw verschuldigd zijn op het moment dat de goederen het VK binnenkomen, maar meer dan waarschijnlijk zullen er op dat ogenblik nog andere verplichtingen gelden.
Omgekeerd, als u als handelaar goederen aankoopt in het VK, is er sprake van een invoer. Die is onderworpen aan Belgische btw op het ogenblik dat de goederen in België in het vrije verkeer worden gebracht inzake douane. Er zijn douaneregelingen waardoor er niet meteen btw verschuldigd is, bijvoorbeeld als goederen in een douane-entrepot worden ondergebracht.
In principe is de btw verschuldigd door de klant, hoewel de leverancier zelf kan kiezen om de hoedanigheid van btw-schuldenaar aan te nemen. Die leverancier (in onze hypothese de Britse leverancier) moet zich dan in België identificeren (individuele identificatie met een aansprakelijke vertegenwoordiger of door middel van een globale vertegenwoordiger). In geval van een levering met installatie of montage door of voor rekening van de leverancier is dat trouwens verplicht.
Verstrekken van diensten
In principe is er voor diensten in een B2B-context btw verschuldigd volgens de plaats van de dienst. Als een dienstverrichter uit het VK een dienst presteert in België, is er dus Belgische btw verschuldigd. Voor transportdiensten en diensten in een B2C-context kan u best uw adviseur contacteren om uw concrete situatie te analyseren, want er bestaan te veel hypotheses om in dit artikel te behandelen.