Steeds meer Belgen fietsen naar het werk, een evolutie die we op ecologisch en gezondheidsvlak alleen maar toejuichen. Staat u ook te trappelen om dit peloton enthousiaste fietsers te vervoegen? Laat ons snel doorheen de mogelijkheden ‘fietsen’: fietsleasing, fietsvergoeding en ongevallenverzekering, voor uzelf of uw werknemers.

In 2011 startte de opmars van de fiets als vervoermiddel naar het werk. Deze trend zette zich ook in 2018 verder door. Toen sprongen 26,37% van de werknemers regelmatig op de fiets, een toename van maar liefst 8,9% tegenover 2017. Voor 14,12% van de werknemers geldt zelfs: de fiets of niets1. Dit aandeel fietsers zal alleen maar groeien, als we zien dat ongeveer de helft van de werkende Vlamingen op minder dan 10 kilometer van zijn werkplek woont. Waar wacht u nog op om eveneens uw dag met beweging aan te vatten?


Een fiets leasen voor uzelf of uw werknemers


Het basisprincipe van Belfius Bike Lease is eenvoudig. De eindgebruiker, u als zelfstandige of bedrijfsleider of uw werknemer, kiest een fiets uit een groot gamma bij een fietswinkel in de buurt, of via de website van Cyclis, onze partner en expert in fietsleasing. Bijvoorbeeld een vouwfiets voor wie de fiets en de trein wil combineren. Of een elektrische fiets voor wie wat verder van het werk woont, of een racefiets voor de sportievere fietser.

De eindgebruiker kan de fiets 3 jaar gebruiken en heeft de kans om hem daarna tegen een heel interessante prijs over te kopen. Daarbij worden alle operationele zaken voor u geregeld, van de bestelling en de levering tot de inbegrepen verzekering. En wil u echt gerust de weg op, met een minimum aan administratie? Dan voegt u ook het onderhoud en de 24/7 bijstand toe aan uw leasecontract.

Heel wat voordelen, ook voor uw werknemers
Als ondernemer draagt u uw steentje bij aan een duurzaam België. U geeft het goeie voorbeeld om uw werknemers gezond in beweging te zetten. Maar naast dit maatschappelijke voordeel is fietsleasing ook fiscaal interessant voor u en uw onderneming. Zo zijn de leasingkosten 100% aftrekbaar van uw vennootschapsbelasting, zolang de fiets maar regelmatig gebruikt wordt om naar het werk te rijden. Daarnaast kan u de 21% btw op de leasingfactuur mogelijks voor een stuk terugvorderen, afhankelijk van het beroepsgebruik van de fiets en het recht op btw-aftrek van uw onderneming.

De voordelen voor uw werknemers? Ze hebben een heel ruime keuze qua merk, model en type fiets en mogen die fiets ook privé gebruiken. Uw werknemers laten de files letterlijk links liggen en zijn vaak ook sneller op hun bestemming. Bovendien zijn en voelen fietsende werknemers zich ook veel fitter. Het gebruik van de fiets is daarnaast voor hen 100% belastingvrij, zolang ze die effectief gebruiken voor (een deel van) hun woonwerk-verkeer.



1 Mobiliteitsbarometer Acerta, 2018

Wat met de fietsvergoeding?


U kan als werkgever een vergoeding uitbetalen aan werknemers die (een deel van) hun woon-werkverkeer met de fiets afleggen. Ongeacht of dat met de eigen fiets of een leasefiets is. U beslist zelf of u een fietsvergoeding toekent. Het is dus een gunst en geen verplichting, tenzij dit vastligt in een cao van uw sector.

U kan de fietsvergoeding tot 0,24 euro per kilometer inbrengen als 100% aftrekbare bedrijfskost. Deze vergoeding is ook RSZ-vrij. Dit bedrag kan geïndexeerd worden. Het staat u vrij om de indexering al dan niet toe te passen.

Hoeveel kilometer en welke verplaatsingen?

  • Werknemer en werkgever bepalen in onderling overleg welke de beste en veiligste route is. De kortste weg is niet altijd de veiligste.
  • Pendelt de werknemer meermaals per dag – voor de middaglunch bv. – van en naar het werk, dan kan de werkgever meerdere heen- en terugritten per dag terugbetalen. De fietsvergoeding kan ook voor dienstverplaatsingen met eigen fiets uitbetaald worden. In dat geval is de fietsvergoeding een kost ‘eigen aan de werkgever’ die 100% aftrekbaar is en vrijgesteld van RSZ-bijdragen.
  • Er is geen wettelijke begrenzing aan het aantal kilometers. Hiermee motiveert de overheid de keuze voor een comfortabele, veilige en aangename weg.

Ook op de fiets goed verzekerd?


Slachtoffers van een fietsverkeersongeval (met een derde) kunnen voor de burgerlijke aansprakelijkheid een beroep doen op hun familiale verzekering of in bepaalde omstandigheden op de ‘burgerlijke aansprakelijkheid onderneming’ van de werkgever:

  • Uw werknemer rijdt met een eigen fiets naar het werk of naar huis: burgerlijke aansprakelijkheid privéleven.
  • Uw werknemer rijdt met een eigen fiets in opdracht van u als werkgever: burgerlijke aansprakelijkheid privéleven of uw burgerlijke aansprakelijkheid onderneming (weliswaar niet van toepassing bij een persoonlijke fout van de werknemer, die niets te maken heeft met de uitoefening van zijn werk).
  • De werknemer rijdt met een dienstfiets van de werkgever: burgerlijke aansprakelijkheid onderneming.

Lichamelijke letsels van uw werknemer die met de fiets naar het werk of naar huis rijdt, of een beroepsverplaatsing doet, zijn gedekt door uw arbeidsongevallenverzekering.