Opnieuw een zwarte dag op de financiële markten. De Europese aandelenbeurzen en nadien de Amerikaanse zijn diep onder nul gedoken. Investeerders maken zich steeds grotere zorgen over de de coronapandemie, maar ook Amerikaanse president Trumps beslissing om reizen in de richting van de States te verbieden, schoot in het verkeerde keelgat. Intussen heeft Italië zijn maatregelen nog opgevoerd, waardoor de economie er zo goed als stilvalt.
De financiële markten keken de hele voormiddag ademloos uit naar de beslissing van Europese Centrale Bank in de hoop dat deze een omvangrijk stimuluspakket goedkeurde. Het werd ook een stevig pakket, maar de markten waren duidelijk teleurgesteld. Ze hadden een renteverlaging naar -0,6 % verwacht en die kwam er niet.
Dit neemt niet weg dat de ECB in de huidige omstandigheden en met de mogelijkheden die ze heeft een intelligent menu naar voren schoof.
Zo kondigde voorzitter Lagarde een ronde nieuwe ultra-goedkope lange-termijn-kredieten voor de banken aan en een versoepeling van een reeds aangekondigde lening-ronde die er deze zomer aankomt. Belangrijke doelstelling van deze maatregelen is ervoor te zorgen dat er voldoende liquiditeit in de markten is, zodat er olie in het financiële radarwerk blijft zitten. De tweede doelstelling is de economie te verzekeren van voldoende krediet. Banken hebben op dit ogenblik de taak om de economie te ondersteunen. Zo komen heel wat bedrijven nu in de problemen omdat ze producten niet geleverd krijgen, geen betalingen ontvangen of allerlei diensten moeten afgelasten. Dan komen ze in liquiditeitsnood en zullen ze hun bank aanspreken om kredietlijnen aan te leggen. Maar uiteraard moeten ook grote projecten gefinancierd kunnen blijven geraken.
Daarbovenop lanceert de ECB voor dit jaar een nieuw opkooppakket van obligaties voor een bedrag van 120 miljard. Dit komt bovenop de 20 miljard aankopen die ze nu al elke maand uitvoert. Dit moet de Italiaanse banken ondersteunen, die momenteel kreunen onder de dalende prijzen van Italiaans staatspapier op hun balans. De markten vrezen dat de Italiaanse overheid financieel in de problemen gaan komen nu het land de zware gevolgen ondergaat van de coronapandemie.
Bovendien verwacht de ECB dat heel wat landen nieuwe schuld zullen aangaan en dus overheidsobligaties op de markten zullen brengen om de gestegen gezondheidszorg-uitgaven en andere kosten te kunnen financieren. Christine Lagarde riep de Europese overheden en instellingen op om snel tot een akkoord te komen over een sterk ondersteuningspakket. Lagarde weet immers dat haar maatregelen pas echt effect zullen sorteren als ook de overheden alle zeilen bijzetten. Nu al is er in Europa zowat een consensus dat de Maastricht-norm van 3 procent begrotingstekort op dit ogenblik niet vol te houden valt. Hierdoor zullen overheden de economie veel makkelijker kunnen ondersteunen, wat op korte termijn zeker goed nieuws is.
Voor wie vandaag als belegger in de markt zit zijn het bijzonder vervelende momenten. De Europese aandelenmarkt is sinds begin dit jaar al bijna 30 procent van zijn waarde kwijt. Dit is echter geen ogenblik om te panikeren. Wie belegd is kan van deze enorme daling gebruik maken om gespreid in de tijd opnieuw aandelen bij te kopen. Wie vandaag zou willen beleggen, wacht beter nog even. De tweede jaarhelft zou er wel eens heel goed kunnen uitzien. Dit op voorwaarde dat de verspreiding van het virus sterk vertraagt tot uitdooft in de lente/zomer, en we dus zeker mogen zijn dat de draconische maatregelen in Europa en de VS maar voor een heel beperkte tijd zullen duren.
Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.