China blijft vaag over klimaatplannen.

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  
  • China wil tegen 2060 CO2 neutraal zijn.
  • Het nieuwe vijfjarenplan voor het klimaat blijft onder de verwachtingen steken.
  • De consumptie van steenkool moet sneller omlaag.

China koolstofneutraal tegen 2060. Toen president Xi Jinping vorig jaar deze klimaatdoelstelling bekend maakte, kon hij nog op veel bijval rekenen. Volgens experts was het de belangrijkste toezegging in de strijd tegen de klimaatopwarming sinds het akkoord van Parijs van 2015. Want met 28% van de wereldwijde CO2-uitstoot is het land de grootste vervuiler ter wereld (zie grafiek). Als het China lukt, zou dat de opwarming van de aarde met 0,3 graden beperken. Bovendien brengt het andere landen in de regio ertoe om de ambities aan te scherpen. Japan en Zuid-Korea kwamen in navolging van hun grote buur ook met doelen om de uitstoot naar nul te brengen.

Maar hoe denkt de Chinese regering dit te bereiken? Klimaatwetenschappers hoopten dat het 14de vijfjarenplan van begin deze maand meer details zou geven, maar die bleven op hun honger zitten. In tegenstelling tot de meeste andere landen geeft China geen prognoses voor haar CO2-emissies. Omdat er voor 2021-2025 geen BBP-groeinorm is vastgesteld, is het ook moeilijker om de verwachte CO2 uitstoot te berekenen. Beijing streeft er wel naar om de koolstofintensiteit van de economie de volgende vijf jaar met 18 procent te verminderen. Dat tempo is vergelijkbaar met het vorige vijfjarenplan en is minder ambitieus dan gehoopt. De regering verwacht dat de emissie pas tegen 2030 een piek zal bereiken.

Bovendien zet het nieuwe plan geen rem op de energiewinning uit steenkool, een grote bron van vervuiling. China haalt bijna 60 procent van zijn energie uit steenkool en is de grootste financier van kolencentrales over de hele wereld. Het nieuwe vijfjarenplan voorziet een investeringspush voor de ontwikkeling van alternatieve energie maar blijft tegelijk inzetten op het ‘schone en efficiënte gebruik van steenkool’. Vooral deze laatste uitspraak doet de wenkbrauwen fronsen. Volgens onderzoekers moet China vanaf dit jaar al stoppen met de bouw van nieuwe kolencentrales als het tegen 2060 CO2 neutraal wil zijn.



Ondanks de terechte kritiek, is het Chinese klimaatplan veel meer dan een PR-stunt om de EU en de rest van de wereld gunstig te stemmen. Modellen tonen aan dat grote delen van China erg kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatopwarming zoals natuurrampen en een stijgende zeespiegel. De omschakeling naar een koolstofarme economie zal de luchtkwaliteit in de Chinese steden drastisch verbeteren en kan veel levens redden.

De klimaatplannen passen ook in de strategie van de Chinezen om een energie-onafhankelijke, technologische wereldleider te worden. De overgang naar een koolstofneutrale samenleving biedt kansen om technologische innovatie en industriële upgrades te versnellen. De grootmacht investeert al jaren in de productie van zonnepanelen, windturbines en elektrische auto’s. Als China de transitie slim aanpakt, kan het de komende decennia vooroplopen op het gebied van groene technologie.

De volgende klimaatconferentie van de VN (COP26) gaat pas in november door in Glasgow. De Chinese regering heeft dus nog wat tijd om de rest van de wereld te overtuigen dat het menens is met haar klimaatambities.

Deel deze pagina: