5 juli 2021
Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius
Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius
In de V.S. eindigde de arbeidsmarkt het tweede kwartaal in betere doen. Na twee teleurstellende maanden versnelde de banengroei naar 850.000 in juni. Er kwamen vooral banen bij in de sectoren die profiteren van de heropening van de Amerikaanse economie zoals de horeca en de reisbranche. Ook in het onderwijs en bij de overheid nam de werkgelegenheid flink toe.
Een groeiend aantal bedrijven heeft het echter moeilijk om een record hoeveelheid aan vacatures in te vullen. Dat is opvallend omdat er nog altijd 6,7 miljoen minder mensen werken dan voor de crisis toesloeg. Vooral de werklozensteun van 300 dollar per week, bedoeld om de Covid-19 crisis te verzachten, wordt met de vinger gewezen. Ten minste 26 staten zullen de extra werklozensteun stopzetten vóór de voorziene vervaldatum van 6 september, in de hoop meer mensen aan het werk te krijgen. Vanaf de herfst zullen ook de scholen hun lessen hervatten, waardoor meer ouders weer volop aan de slag kunnen.
Toch vrezen sommigen dat de personeelskrapte voor langere tijd kan aanhouden. Zo gingen tijdens de Covid-19 pandemie meer Amerikanen dan normaal op pensioen. Bovendien neemt het risico toe dat een groeiend aantal langdurig werklozen door een gebrek aan de juiste competenties aan de zijlijn blijft staan.
Ondernemers verwachten dat de ‘war for talent’ nog een tijdje blijft duren en proberen werkvolk te lokken met bonussen, extraatjes en hogere lonen. In juni stegen de lonen op maandelijkse basis met 0,3%, na een klim van 0,4% de maand ervoor. Geen reden tot paniek, maar hoe langer de schaarste aan werknemers blijft duren, hoe hoger de kans dat een sterke groei van de lonen de inflatie in de V.S. aanwakkert.
Daarom keken de investeerders met belangstelling naar de arbeidscijfers. Zou dit rapport de Federal Reserve in de richting van een vroegere verstrakking van het monetair beleid duwen? Het antwoord op die vraag is neen. De Fed maakt zich geen zorgen over de opwaartse druk op de lonen want die is volgens de monetaire beleidsmakers van voorbijgaande aard. De arbeidsmarkt in de V.S. presteert al wat beter dan in april en mei maar het herstel blijft zwakker dan waar men begin dit jaar op hoopte.