Inflatie in het V.K., het ergste komt nog

14 April 2022

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  
  • De Britse inflatie klimt naar het hoogste niveau in dertig jaar.
  • De oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie weegt op de economische groei.
  • Alles wijst op een nieuwe renteverhoging in mei.

Inflatie, er lijkt geen ontsnappen aan, ook niet in het Verenigd Koninkrijk. De Britse consumentenprijzen groeiden vorige maand met 7 procent, het hoogste niveau in dertig jaar tijd. Dat is voor een groot stuk het gevolg van de schokken op de energiemarkten sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Met ongeveer 4 procent van de aardgasinvoer uit Rusland is het VK minder afhankelijk van Russisch aardgas in vergelijking met de rest van Europa. Voor olie en diesel ligt dat anders. Ongeveer 8 procent van de Britse invoer van ruwe olie en 13 procent van de dieselimport is afkomstig uit Rusland. De Britse regering heeft beloofd om de Russische olie tegen eind dit jaar uit te faseren maar dat heeft geen effect op de dure prijzen.

De hoge noteringen op de energiemarkten zorgen voor een enorme prijzendruk in sectoren die draaien op fossiele brandstoffen zoals de logistiek, de bouw en de landbouw. De prijsstijgingen aan de pomp hadden in maart de grootste impact maar de inflatiesprong is meer dan alleen een energieverhaal. De oorlog duwt ook de voedselprijzen fors hoger evenals een hele reeks producten en diensten, van kleren en meubilair, tot de huurprijzen op de woonmarkt.

Maar het ergste moet nog komen. De energieprijzen die de nutsbedrijven mogen aanrekenen worden in het V.K. twee keer per jaar aangepast. In april werd het plafond voor de energieprijzen met liefst 54 procent verhoogd. Dat zal deze maand nog eens 1,6 procent toevoegen aan de consumenteninflatie. Als de energieprijzen niet verder oplopen dan is er hoop op wat afkoeling na de lente. Maar zelfs dan zal de inflatie in het V.K. de rest van dit jaar boven de 7 procent blijven hangen.

Dat blijft niet zonder gevolgen voor de economische groei. Volgens de OBR, de Britse begrotingswaakhond, krijgen de Britse huishoudens in 2022 te maken met de grootste daling van hun koopkracht sinds het begin van de jaren vijftig. De vraag op de arbeidsmarkt blijft robuust en doet de lonen verder stijgen, maar dat is ruim onvoldoende om de toegenomen levensduurte te compenseren. Daardoor kunnen gezinnen minder uitgeven en minder bijdragen aan de economische groei. Ook de bedrijfsleiders zijn bezorgd. Het ondernemersvertrouwen in de verwerkende industrie daalde in maart door aanhoudende aanbodtekorten, grotere voorzichtigheid bij klanten, en de toenemende inflatiedruk. Bovendien bestaat het risico dat de bevoorradingsproblemen de komende maanden alleen maar erger worden door de oorlog en de strenge zero-covid aanpak in China.



Na een hoopgevende start is de economische groei in het V.K. in februari bijna stilgevallen. De Britse economie groeide amper 0,1 procent door de zwakkere bedrijvigheid in de gezondheidssector, stormen en haperingen met de aanvoer. De komende maanden komt daar nog de impact van de oorlog bovenop. Een krimp van de Britse economie tijdens de lente valt dus niet uit te sluiten.

De Bank of England geeft toe dat de groeivooruitzichten de voorbije maanden zijn verslechterd maar dat brengt haar voorlopig niet van de wijs. De eerste bekommernis van de centrale bank blijft de strijd tegen inflatie. Het prijzenrapport van maart zet in de verf dat de prijsstijgingen zich in snel tempo verspreiden doorheen de Britse economie. Met een krappe arbeidsmarkt en het risico dat de hoge inflatie zich vertaalt naar hogere looneisen, lijkt een renteverhoging op de volgende vergadering in mei een uitgemaakte zaak.



Ontdek de Belfius Convictions

Deel deze pagina: