12 augustus 2024
Annelore Van Hecke
Senior Macro Economist @Belfius
Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius
Tijdens de afgelopen maand en zeker in de jongste week zijn de langetermijnrentes in een stevige vaart naar beneden gedoken. De 5-jaarsrente in de Verenigde Staten viel terug met zo’n 70 basispunten ten opzichte van begin juli, voor de Eurozone was dit 50 basispunten .Wat is er aan de hand? Financiële markten verwachten dat zowel de Amerikaanse als de Europese centrale bank de kortetermijnrente sneller naar beneden zullen brengen. Ook zijn de marktverwachtingen rond inflatie op middellange termijn fors gezakt, wat een negatieve impact heeft op de rentecompensatie voor langetermijnobligaties.
In de Verenigde Staten is recent bezorgdheid ontstaan over de situatie op de arbeidsmarkt. Verschillende indicatoren wijzen erop dat de Amerikaanse arbeidsmarkt minder krap wordt. Afgelopen vrijdag verscheen het veelbekeken banenrapport. Daaruit bleek dat het aantal bijkomende jobs in juli onder de verwachtingen lag en een stuk lager dan in juni. Bovendien steeg de werkloosheidsgraad met 0,2 procentpunt naar 4,3% in juli. Daardoor ligt de werkloosheidsgraad nu reeds hoger dan de 4% die de gouverneurs van de Amerikaanse centrale bank voorspeld hadden voor december. Op de monetaire beleidsvergadering in juli toonde voorzitter Powell zijn bezorgdheid over het afkoelen van de arbeidsmarkt. In tegenstelling tot de ECB heeft de Federal Reserve immers een dubbel mandaat. Ze dient niet enkel de inflatie naar 2% te brengen, maar moet ook naar een volledige tewerkstelling in de Amerikaanse economie streven.
In de VS zien we daarnaast een duidelijke neerwaartse beweging van de prijsdruk. In juni daalde de inflatie verder tot 3%, komende van 3,25% in mei. De kerninflatie (zonder de volatiele componenten energie en voeding) blijft dalen. En door de dalende loongroei neemt ook de diensteninflatie af.
Deze twee factoren, een duidelijke afname van de inflatie en bezorgdheid over de arbeidsmarkt, zorgden ervoor dat beleggers op financiële markten hun renteverwachtingen sterk hebben bijgesteld. Ze rekenden begin deze week op 5 renteverlagingen van 25 basispunten tegen het einde van dit jaar. Intussen zijn de verwachtingen terug licht opwaarts bijgesteld naar 4 renteverlagingen.
Belfius Strategic Research gaat ervan uit dat deze neerwaartse beweging overdreven is. De Amerikaanse economie presteert nog steeds sterk. Getuige hiervan is het robuuste groeicijfer voor het tweede kwartaal. De afkoeling van de arbeidsmarkt duidt ook niet meteen op een naderende recessie.
Het cijfer is eerder een weerspiegeling van de sterke aangroei van de beroepsbevolking, dan dat het wijst op een daling van de werkgelegenheid. Voor de Amerikaanse economie gaan we uit van een vertragende, maar solide groei in het derde en vierde kwartaal. In totaal zou de Amerikaanse economie met 2,6% kunnen groeien dit jaar. Wat de kortetermijnrente betreft, gaan we uit van een eerste renteverlaging met 25 basispunten in september, waarna nog twee renteverlagingen zouden volgen voor het einde van het jaar.
In de Eurozone ziet het economische plaatje er minder goed uit. Het groeicijfer voor het tweede kwartaal, namelijk 0,3% kwartaal-op-kwartaalgroei, duidt op een verderzetting van het economisch herstel dat we begin dit jaar zagen. Maar de verschillen tussen de lidstaten zijn groot. Terwijl de economie in Duitsland in het tweede kwartaal terug kromp met -0,1%, zagen we een stevige groei van maar liefst 0,8% in Spanje. De vertrouwensindicatoren wijzen bovendien op een afzwakking van de activiteit in de Eurozone in juli. Vooral in Duitsland blijft de industrie het moeilijk hebben en zien we terug een ommekeer na het lichte herstel in de eerste maanden van het jaar. De kans dat het land dit trimester terug in een recessie belandt wordt groter.
Daarnaast is de Europese inflatie nog niet onder controle. Daar waar we in de VS een duidelijk dalend pad zien in de prijsdruk, is dit nog niet het geval in de Eurozone. Sinds maart blijven de maandelijkse inflatiecijfers min of meer op hetzelfde niveau hangen. De inflatie bewoog in juli licht opwaarts naar 2,6%, terwijl de kerninflatie ongewijzigd bleef op 2,9%. En sinds november vorig jaar blijft de diensteninflatie rond 4% hangen.
Op financiële markten neemt het pessimisme rond de economische situatie echter de overhand en verwacht men nu 3 renteverlagingen voor het einde van het jaar. Belfius Research gaat uit van slechts twee bijkomende renteverlagingen dit jaar om de economie te ondersteunen. Volgens onze prognoses zou het Europese inflatiecijfer licht dalen in augustus, wat de Europese Centrale Bank zou toelaten om de beleidsrente in september met 25 basispunten te doen dalen. De tweede renteverlaging is wellicht voor december.
Ook de Chinese centrale bank heeft afgelopen maand de beleidsrente verminderd om de economie een duwtje in de rug te geven. De economische groei in China zwakt duidelijk af, met een zwakker groeicijfer in het tweede kwartaal en vertrouwensindicatoren die op een verdere vertraging van de activiteit in juli wijzen. Vooral de industrie heeft het moeilijk door de zwakke binnenlandse vraag. En ook de consumptie van de gezinnen doet het niet goed.
Een positief punt voor de Chinese economie is dat de buitenlandse vraag aantrekt en de export stijgt. Door een sterke daling van de exportprijzen wint China namelijk aan competitiviteit. Maar die daling van de exportprijzen wijst ook op een probleem van overproductie. De overheid wil de economie bovendien verder ondersteunen met investeringen, wat het overcapaciteitsprobleem nog kan verergeren. Het zou volgens ons beter zijn om in te zetten op het stimuleren van de gezinsconsumptie en de binnenlandse vraag.
De recente renteverlaging in China brengt wellicht niet veel zoden aan de dijk. De hypothecaire rente is al erg laag, en een verdere verlaging lost het probleem van de zwakke kredietvraag niet op. Veel marge voor bijkomende renteverlagingen in de komende maanden heeft China trouwens niet als ze de koers van haar munt onder controle wil houden. De Renminbi verzwakte ten opzichte van de dollar in de eerste jaarhelft.
Algemene bron: Belfius Reseach
Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen. Rendementen uit het verleden, simulaties van rendementen uit het verleden en de voorspelde toekomstige rendementen van een financieel instrument, een financiële index, een strategie of een beleggingsdienst, zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige rendementen. Brutorendementen kunnen worden beïnvloed door provisielonen, kosten en andere lasten. Rendementen die uitgedrukt zijn in een andere munt dan die van de woonstaat van de belegger, zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, die de meerwaarden positief of negatief kunnen beïnvloeden.