De wereldeconomie in 2025

13 december 2024

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius

 

Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  

Het economisch beleid van Donald Trump betekent sterke groei en hogere inflatie in de VS

In 2024 keken de financiële markten meer dan gewoonlijk naar wat er zich op het politieke toneel afspeelde. Bijna de helft van de wereldbevolking trok het voorbije jaar naar de stembus. Natuurlijk ging de meeste aandacht uit naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van begin november. Het beloofde een spannende strijd te worden maar uiteindelijk behaalde Donald Trump een vrij ruime zege op Kamala Harris. Bovendien behaalden de Republikeinen (tot minstens eind 2026) de meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Door het ruime mandaat dat Trump kreeg van de Amerikaanse bevolking ligt er weinig in de weg om in zijn tweede ambtstermijn een groot deel van zijn agenda door te voeren.

De volgende president erft een Amerikaanse economie met een lage werkloosheid die aan een stevig tempo groeit. Er zijn genoeg redenen om optimistisch te zijn dat de economie in de VS ook de komende jaren een sterke groei kan neerzetten.

In november veerde het vertrouwen van de consumenten en de bedrijven op als reactie op de verkiezingsuitslag. Dat was ook het geval tijdens de eerste ambtstermijn van president Trump toen de bbp-groei in 2017-2018 aantrok door een toename van de gezinsbestedingen en de bedrijfsinvesteringen.

Bedrijven zien brood in de pro-business aanpak van Trump. De verlaging van de bedrijfsbelastingen die hij belooft zijn positief voor de winstprognoses. De geplande deregulering, met meer fusies en overnames is ook goed nieuws voor de aandelenmarkten.

Tot nu toe lijkt Wall Street zich weinig zorgen te maken over de plannen van de volgende president op het vlak van handelstarieven. We houden er rekening mee dat Donald Trump vrij snel na zijn inauguratie de invoertarieven op een hele reeks Chinese goederen verhoogt naar 60 procent. In een later stadium zijn ook hogere importtaksen mogelijk voor andere handelspartners, zoals de EU. Maar een regelrechte handelsoorlog tussen de VS en de rest van de wereld lijkt momenteel niet het meest waarschijnlijke scenario. We verwachten dat Donald Trump, die er prat op gaat een ‘dealmaker’ te zijn, zal onderhandelen met zijn belangrijkste handelspartners. Zo kan hij bijvoorbeeld toezeggingen bekomen om meer Amerikaanse producten te kopen.

Voor de Amerikaans consumenten zullen hogere invoertarieven sommige producten duurder maken maar geplande belastingverlagingen zullen de schok voor de inkomens opvangen. Zo beloofde Trump om de belastingen op fooien en overwerk volledig af te schaffen. Door het hoge consumentenvertrouwen en de lage werkloosheid zien we ook de spaarquote van de gezinnen verder dalen volgend jaar. We verwachten dat de uitgaven door de gezinnen volgend jaar – net als in 2024 – het meest zullen bijdragen tot de economische groei in de VS.

Het economische beleid van de nieuwe president zorgt voor groei maar ook meer inflatie. De hogere handelstarieven maken de invoer van sommige goederen flink duurder. Gezien de veerkrachtige binnenlandse vraag is het mogelijk dat de prijsstijgingen direct en volledig worden doorberekend aan de consument. Ook het fiscaal beleid van de volgende regering kan de inflatie in de VS aanwakkeren omdat de Amerikaanse economie al aan een hoog toerental draait. In die omstandigheden zal de Amerikaanse centrale bank voorzichtiger worden met renteverlagingen zodat de economie niet gaat oververhitten. Op korte termijn zien we nog potentieel voor renteverlagingen in de VS maar vanaf de lente houden we rekening met een stabiele beleidsrente.


De Europese economie staat voor een moeilijke periode

Terwijl veel Amerikaanse bedrijven optimistisch zijn over de economische toekomst, zijn de bedrijfsleiders in Europa op dat vlak minder gunstig gestemd. In november dook de vertrouwensindex van de Europese dienstensector onder het niveau van 50, wat betekent dat de dienstenactiviteit krimpt. Ook in de industrie, die al sinds 2022 met een daling van de output kampt, daalde het vertrouwen in november.

In tegenstelling tot hun Amerikaanse collega’s zien de Europese bedrijfsleiders de verkiezing van Trump als een negatief risico. Hogere handelstarieven zullen onvermijdelijk leiden tot een lagere groei van de wereldhandel, en zijn slecht voor de Europese export. Vooral Duitsland, dat economisch sterk afhankelijk is van industriële productie en de uitvoer van goederen, is kwetsbaar voor hogere handelstarieven. Zo zou de Duitse auto-industrie hard getroffen worden als de nieuwe Amerikaanse president doorzet met zijn plan om Europese wagens duurder te belasten.

Bovenop de economische crisis kampt Duitsland momenteel met een politieke crisis na de val van de regering door onenigheid over het economisch en begrotingsbeleid. Eind februari zijn er vervroegde verkiezingen gepland. De verkiezingen zijn een kans om het notoir zuinige begrotingsbeleid in de grootste lidstaat van de eurozone te versoepelen. Door het strenge fiscale beleid van de voorbije regeringen is de Duitse staatsschuld laag in vergelijking met landen als Italië, België en Frankrijk maar is er vele jaren te weinig geïnvesteerd in het moderniseren van de economie. Duitsland heeft dringend behoefte aan meer publieke en private investeringen om de structurele groei op te krikken en is ook één van de weinige landen met de budgettaire ruimte om dat te doen.

Net als Duitsland, zit de tweede grootste lidstaat van de EU zonder regering. De bewindsploeg van de Franse premier Barnier werd de laan uitgestuurd, ook vanwege een omstreden begroting. In Frankrijk ligt de nadruk echter op bezuinigen. Barnier vond geen meerderheid in het parlement voor zijn begrotingsplan met zo’n 60 miljard euro aan besparingen en belastingverhogingen. Hierdoor vergroot het risico dat de sanering van de Franse begroting, geëist door de EU, verder op de lange baan wordt geschoven.

Na een behoorlijke bbp-groei in het derde trimester lijkt de economische groei in de eurozone weer af te zwakken. Het lagere consumentenvertrouwen in november en de negatieve berichten uit de dienstensector wijzen op een vertraging t.o.v. het eerdere groeiritme. Het risico op een tegenvallende exportgroei voor de eurozone in 2025 is groter geworden met Trump in het Witte Huis.

De inflatie in de eurozone klom naar 2,3 procent in november, maar dat had vooral te maken met basiseffecten in energieprijzen. De onderliggende inflatie bleef echter stabiel en gezien de verzwakking van de activiteit bij de dienstenbedrijven zou de diensteninflatie de komende maanden moeten afnemen.

Met een inflatie die onder controle lijkt en zwakke groeivooruitzichten voor 2025 (zie tabel onderaan) is het waarschijnlijk dat de ECB in december en januari opnieuw in de rente zal knippen. We verwachten dat de beleidsrente in de loop van 2025 verder verlaagd wordt tot een niveau van 2,0 procent.


China in het vizier van Trump

Net als in Europa verwacht men in de rest van de wereld dat de nieuwe handelspolitiek van de VS zal wegen op de economische groei. In China wordt met een bang hart uitgekeken naar 2025. Sinds november geniet de Chinese economie van een opstoot van de economische activiteit, gesteund door de fiscale uitgaven van de overheid maar ook door een hogere uitvoer als anticipatie op mogelijke handelstarieven in het nieuwe jaar. Een Amerikaans tarief van 60 procent op alle invoer vanuit China zou een grote negatieve schok betekenen voor de Chinese economie. Trump heeft beloofd om deze keer ook harder op te treden tegen de ‘re-routing’ van Chinese goederen via landen als Vietnam, Mexico, etc. Daarom wordt gevreesd dat de impact voor de Chinese uitvoer de komende jaren groter zal zijn dan tijdens zijn eerste ambtstermijn. De druk op de Chinese machthebbers om de binnenlandse economie te hervormen en minder afhankelijk te maken van de economische vraag in het buitenland, wordt alleen maar groter.

Economische Indicatoren

 

 

BBP (Bruto Binnenlands Product) (in procent)

Inflatie (in procent)

 

2024

 

2025

 

2026

 

2024

 

2025

 

2026

Eurozone

0,8

 

0,7

 

1,0

 

2,4

 

2,4

 

2,2

US

2,7

 

2,7

 

3,0

 

2,9

 

2,7

 

2,5

 

China

4,8

 

4,5

 

4,2

 

0,5

 

1,4

 

1,6

 

 

Bron prognoses: Belfius Research

Algemene bron: Belfius Research

Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen. Rendementen uit het verleden, simulaties van rendementen uit het verleden en de voorspelde toekomstige rendementen van een financieel instrument, een financiële index, een strategie of een beleggingsdienst, zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige rendementen. Brutorendementen kunnen worden beïnvloed door provisielonen, kosten en andere lasten. Rendementen die uitgedrukt zijn in een andere munt dan die van de woonstaat van de belegger, zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, die de meerwaarden positief of negatief kunnen beïnvloeden.

Deel deze pagina: