Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius
11 april 2025
Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius
President Trump is naar eigen zeggen een grote fan van tarieven en dat werd heel duidelijk begin deze maand. Op 2 april, of "Liberation Day", zoals Trump het zelf noemt, kondigde hij fors hogere invoertarieven aan voor materialen en producten van buiten de VS. Er komt een universeel tarief van 10 procent maar voor veel landen gelden veel hogere tarieven. De Aziatische landen, China voorop, kijken aan tegen de hoogste invoertarieven. Producten uit de EU worden belast aan 20 procent. Landen als het V.K. en Australië ontspringen de dans niet, maar komen er toch relatief goedkoop vanaf met slechts 10 procent. De Amerikaanse president baseert zich voor zijn lijst grosso modo op de handelsbalans. Als een land meer exporteert naar de V.S. dan vice versa, wordt het bestraft met importtarieven. Jammer voor België dat we onder de noemer van de EU vallen: de V.S. had in 2024 slechts een klein handelstekort met ons land maar een groot tekort met de EU als handelspartner. Toch gelden de hoge EU-tarieven ook voor de Belgische uitvoer richting Amerika.
De tarievenlijst van de Amerikaanse president schokte de wereld en de financiële markten. Er wordt gevreesd voor een wereldwijde handelsoorlog met negatieve impact op de wereldeconomie. Sommigen beweren dat Trump een einde heeft gemaakt aan een mondiaal handelssysteem dat sinds de tweede helft van vorige eeuw de meeste landen een pak economische welvaart heeft bezorgd. Door de forse tariefverhogingen bedraagt het gemiddelde importtarief dat de V.S. nu hanteert, meer dan 20 procent, het hoogste niveau sinds 1909.
Trump’s bevrijdingsdag werd slecht ontvangen op alle financiële markten, maar vooral in de V.S. stapelen de koersverliezen van de obligatie- en aandelenmarkten zich op. De opstoot van het Amerikaanse consumenten- en bedrijfsvertrouwen dat te zien was na de verkiezing van Donald Trump is volledig weggeveegd. We verwachten daarom de komende maanden een aanzienlijke vertraging van de bestedingen door de gezinnen. De hogere invoertarieven hebben ook een klap toegebracht aan de investeringsplannen van veel bedrijven in de V.S. De afgelopen weken zijn in de V.S. de prijzen van grondstoffen als aluminium, staal en koper al veel sterker gestegen dan op de internationale markten. De hoge invoertarieven zullen de kosten nog meer doen opdrijven. Het vertrouwen van de ondernemers had zich kunnen herstellen als nieuwe tarieven logisch en behoudend waren ingesteld. Maar de enorme verhoging van de tarieven heeft het investeringsklimaat in de V.S. verzuurd.
We houden daarom rekening met een zwakke economische groei in de eerste helft van 2025, maar waarschijnlijk zal de Amerikaanse economie een recessie ontlopen. Door de toenemende verliezen op Wall Street en de vrees voor een recessie neemt de kritiek op president Trump sterk toe. We verwachten dat hij later op het jaar minstens een deel van de opbrengsten van de invoertarieven zal gebruiken om een belastingverlaging te helpen financieren. Zelfs als de stimulus pas ten volle doorwerkt in 2026 kan dat het vertrouwen van de gezinnen, bedrijven en de beleggers helpen herstellen. Toch hebben we voor 2025 onze groeiprognose voor de Amerikaanse economie verlaagd van 2,5 procent naar 1,7 procent.
De tarieven hebben dus een grote impact op de groeicijfers en dat is nog meer het geval voor de inflatie in de V.S. Maar dan wel in de andere richting. We verwachten dat de consumenteninflatie tegen eind 2025 minstens 4 procent zal bedragen (in vergelijking met 2,8 procent in februari) omdat de invoertarieven de inflatie van geïmporteerde goederen sterk opdrijft. Bovendien bestaat de kans dat de hogere goedereninflatie doorsijpelt naar de dienstensector. De prijzen van sommige diensten zijn immers automatisch gekoppeld aan die van goederen, bijvoorbeeld duurdere auto’s doen ook de verzekeringspremies (op auto’s) oplopen.
Het vooruitzicht op hogere inflatie in combinatie met zwakkere economische groei plaatst de Federal Reserve (Fed) in een lastig parket. Traditioneel fungeert de Amerikaanse centrale bank als de eerste verdedigingslinie bij een crisis. De financiële markten anticiperen hierop en prijzen een reeks renteverlagingen in voor dit jaar. Dat is volgens ons overdreven. We houden nog rekening met één verlaging van het beleidstarief met 0,25 procent in mei (naar een niveau van 4.00-4.25 procent) maar daarna verwachten we een langere rentepauze. Eén van de basisobjectieven van de Fed is om de inflatie en de inflatieverwachtingen in toom te houden. In maart klommen de inflatieverwachtingen van consumenten al naar het hoogste niveau in jaren, en de tarieven voeren deze druk alleen maar verder op. De centrale bank heeft al aangegeven dat zij bezorgd is over de impact van de tarieven op de inflatie, en zal daarom de beleidsrente niet agressief verlagen.
Eurozone: sterke voorkeur voor onderhandelingen.
In Europa kwam het invoertarief van 20 procent dat de Amerikaanse president plaatste op Europese producten als een schok. In maart was er al een tarief gezet van 25 procent op auto’s en onderdelen. Voorlopig blijven farmaceutische producten uit de EU, goed voor een kwart van de export naar de V.S, vrijgesteld van Amerikaanse tarieven maar dat kan veranderen. De reactie van de EU is vrij behoudend: er ligt een lijst klaar met producten uit de VS waarop 25 procent invoertaks moet betaald worden. Maar het gaat om een relatief beperkt bedrag (minder dan 25 miljard €). Bovendien zijn bijvoorbeeld whisky en wijn van de oorspronkelijke lijst gehaald om te vermijden dat Trump terugslaat met nog hogere tarieven op Europese wijn. Het geeft aan dat de EU geen escalatie wil van het handelsdispuut met de V.S. Ursula Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, maakte duidelijk dat de EU met de VS wil onderhandelen over de handelsrelaties.
Die onderhandelingen komen waarschijnlijk te laat om dit jaar een serieuze daling van de Europese uitvoer naar de VS te voorkomen. Bovendien doet de tarievenpolitiek van de Amerikanen de wereldgroei afkoelen wat ook zal wegen op de EU-export naar de rest van de wereld. We schatten dat de hoge Amerikaanse tarieven in 2025 een negatieve impact hebben van ongeveer 0,3 procent op de economische groei in de eurozone en België.
Als de Europese tegenmaatregelen beperkt blijven, zien we weinig risico dat de tarievenoorlog in de eurozone zal leiden tot een opstoot van de inflatie. In maart daalde de algemene consumenteninflatie naar 2,2 procent, waarbij voor het eerst sinds lang een afkoeling te zien was van de prijzendruk in de dienstensector. Amerikaanse producten zullen de komende maanden duurder worden maar die maken slechts een beperkt deel uit van de totale prijzenkorf. Op termijn kan de handelsoorlog zelfs zorgen voor lagere goederenprijzen als de Aziatische exporteurs op zoek gaan naar alternatieve afzetmarkten voor hun producten die ze in de VS niet meer kwijt kunnen. Daarom zien we de Europese Centrale Bank (ECB) niet afwijken van haar monetaire koers. Meer dan waarschijnlijk zal de ECB op de vergadering van 17 april de rente met 0,25 procent verlagen naar 2,25 procent. Als de inflatie in de juiste richting blijft bewegen, is er ook later op het jaar nog marge voor een renteverlaging.
China: verwikkeld in een escalerende handelsoorlog met de VS.
Terwijl de meeste landen zo vlug mogelijk willen aanschuiven aan de onderhandelingstafel van Donald Trump, lijkt de Chinese regering vastbesloten om een handelsoorlog uit te vechten met de VS. China kondigde een vergeldingsmaatregel aan: een importtarief van 34 procent op Amerikaanse producten. Daarop kwam Trump met een extra heffing van 50 procent, bovenop de 34 procent die hij op 2 april reeds aankondigde. In minder dan drie maanden tijd heeft president Trump de taksen op Chinese goederen verhoogd met 104 procent. De reactie van China liet niet lang op zich wachten: ook zij komen met een extra heffing van 50 procent. Voorlopig lijkt geen van beide partijen bereid om een centimeter toe te geven.
De uitvoer van China richting de VS bedraagt minder dan 2 procent van het Chinese BBP (Bruto Binnenlands Product) maar toch zullen de torenhoge tarieven de Chinese economie schade toebrengen. Ze ondermijnen het herstel van het Chinese ondernemersvertrouwen en gaan wegen op de productie en de arbeidsvraag. De Chinese regering zal met nog meer fiscale steun moeten uitpakken om de forse groeivertraging te voorkomen die de handelsoorlog met de VS dreigt te veroorzaken.
Nawoord: en het gaat maar door... Na het schrijven van dit artikel raakte bekend dat president Trump een tarievenuitstel van 90 dagen verleent aan de landen die met de V.S. willen onderhandelen. Tijdens die periode geldt het universeel invoertarief van 10 procent. Maar de handelsoorlog met China escaleert verder met een verhoging van de Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen van 104 procent naar 125 procent.
Bronnen:
Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.
Rendementen uit het verleden, simulaties van rendementen uit het verleden en de voorspelde toekomstige rendementen van een financieel instrument, een financiële index, een strategie of een beleggingsdienst, zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige rendementen. Brutorendementen kunnen worden beïnvloed door provisielonen, kosten en andere lasten. Rendementen die uitgedrukt zijn in een andere munt dan die van de woonstaat van de belegger, zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, die de meerwaarden positief of negatief kunnen beïnvloeden.