17 januari 2025
Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius
Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius
Sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump en de Republikeinen zit het economisch sentiment in de V.S. in de lift. Het consumentenvertrouwen is in december wel wat afgekoeld maar blijft op een hoger niveau dan voor de verkiezingen. Het is vooral het vertrouwen van de Amerikaanse bedrijfsleiders dat de voorbije maanden fors is verbeterd.
De pro-business agenda van Trump, met minder regulering en de belofte van lagere bedrijfsbelastingen slaat duidelijk aan. De plannen van de bedrijven om de productie de volgende kwartalen op te drijven en meer investeringen te doen, zijn gestegen naar het hoogste niveau sinds 2021.
De dienstensector draait al een tijd op een hoog toerental maar in december was er ook meer optimisme over de fabrieksactiviteit. De maakbedrijven in de V.S. zien voor het eerst sinds begin vorig jaar de bestellingen opnieuw toenemen. En op de arbeidsmarkt is de vraag weer aan het aantrekken na een aantal zwakkere banenrapporten in de herfst.
In 2024 klopte de Amerikaanse economische groei opnieuw de prognoses van de meeste analisten. Op basis van de beschikbare cijfers stevent de economie af op een groei van 2.8 procent op jaarbasis, terwijl de centrale bank in Washington nog in september vorig jaar slechts rekening hield met een groei van 2 procent.
Het optimisme over de economische groei in de V.S. heeft ook een keerzijde, namelijk het risico op hogere inflatie. De geplande verlagingen van de bedrijfs- en inkomstenbelasting, een strenger immigratiebeleid en potentieel hoge invoertarieven zullen de consumenteninflatie aanjagen. Vanaf het midden van 2025, houden we rekening met een versnelling van de inflatie richting 3 procent als Trump doorzet met zijn plannen om buitenlandse goederen zwaarder te belasten. Ook op de financiële markten in de V.S. zijn de inflatieverwachtingen de voorbije weken verder aangedikt en gingen de lange termijnrentes de hoogte in.
Het risico op hoge inflatie heeft ook impact op het monetaire beleid van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Uit de notulen van de rentevergadering van december blijkt dat een meerderheid van het rentecomité voorzichtiger is geworden en kariger is met geplande renteverlagingen het komende jaar. De aangehouden daling van de inflatie waar de centrale bank eerder op rekende, is minder realistisch geworden. We verwachten daarom dat de centrale bank een rentepauze inlast tot deze lente om de economie niet verder te verhitten en het risico op hogere inflatie te beperken.
De groeivooruitzichten in de eurozone blijven mager.
Het contrast met de economische situatie in de eurozone is groot. De indicatoren van het ondernemers- en consumentenvertrouwen blijven wijzen op een matige economische groei. De Europese dienstensector ziet de activiteit nog toenemen maar grote delen van de industrie draaien ruim onder de normale capaciteit.
Terwijl de Amerikaanse bedrijven de tweede ambtstermijn van Trump zien als positief voor de omzet en winstcijfers, zijn de Europese bedrijfsleiders overwegend negatief gestemd over de economische impact van Trump-II. Met Donald Trump in het Witte Huis is er meer kans op geopolitieke spanningen, een magere groei van de wereldhandel en lagere Europese exportvolumes, met name in de auto-industrie (door de dreiging van Trump om de invoer van auto’s duurder te belasten). Op het vlak van energieprijzen blijft de kostenhandicap in vergelijking met die in de V.S. aanzienlijk. De recente klim van de gasprijzen op de Europese markten boven de niveaus van vorig jaar betekent dat industriële bedrijven in de eurozone nu bijna vijf keer zoveel betalen voor gas dan hun concurrenten in Amerika.
Ook bij de consumenten is het vertrouwen de voorbije maanden verzwakt in de meeste lidstaten van de eurozone. Er heerst nu meer onzekerheid over de financiële situatie en de toekomstige vraag op de arbeidsmarkt. In de periode 2022-2024 was de banengroei in de eurozone beduidend sterker dan de onderliggende groei van de economie. Door de vele knelpunten op de arbeidsmarkt bleef de vraag naar werknemers robuust. Tegelijkertijd was er sinds 2021 een toename te zien van de arbeidsparticipatie. Hierdoor bleef de werkloosheidsgraad in de eurozone op een historisch laag niveau hangen. Maar deze situatie is volgens een recente analyse (*) van de ECB eerder uitzonderlijk. De volgende jaren blijft de arbeidsmarkt volgens de onderzoekers veerkrachtig maar zal de banengroei meer in lijn komen te liggen met de economische groei. We houden daarom rekening met een lichte stijging van de werkloosheidsgraad in de eurozone, van 6.3 procent naar 6.5 procent in 2025.
De inflatie in de eurozone is in december opnieuw gestegen, van 2.2 procent in november naar 2.4 procent. De belangrijkste oorzaak van de stijging was een sterkere bijdrage van de brandstofprijzen. In het begin van dit jaar zou de energie-inflatie opnieuw moeten afnemen, door de hoge noteringen van de energieprijzen tijdens het eerste trimester van 2024. Terzelfdertijd verwachten we dat de voedselinflatie opnieuw zal aantrekken dit jaar als gevolg van de klim van de prijzen van landbouwgewassen op de grondstoffenmarkten. De onderliggende inflatie (die geen rekening houdt met energie- en voedselprijzen) zal waarschijnlijk afnemen in de loop van 2025 door de zwakke groei van de Europese economie. Hierdoor blijft de ECB volgens ons op koers om de beleidsrente verder te verlagen van het huidige niveau van 3.0 procent tot 2.0 procent in de loop van 2025.
Ook in China lijkt de centrale bank vastbesloten om te blijven knippen in de rentetarieven als ondersteuning van de economische groei. De voorbije maanden schakelde de Chinese export naar een hoger niveau. Veel bedrijven die uitvoeren naar de rest van de wereld anticiperen een nieuwe handelsoorlog onder Trump-II en proberen om zoveel mogelijk goederen te exporteren voor het zover is. Momenteel krijgt de Chinese economie ook aanzienlijke fiscale steun van de overheid, wat op korte termijn de groeicijfers opkrikt. Maar structurele factoren, zoals de zwakke consumentenvraag en de aanhoudende crisis op de vastgoedmarkt, in combinatie met een terugval van de uitvoer zullen later dit jaar weer gaan wegen op de groei van de Chinese economie.
Bron (*): Explaining the resilience of the euro area labour market between 2022 and 2024, ECB Economic Bulletin Issue 8, 2024
Algemene bron: Belfius Research
Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.
Rendementen uit het verleden, simulaties van rendementen uit het verleden en de voorspelde toekomstige rendementen van een financieel instrument, een financiële index, een strategie of een beleggingsdienst, zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige rendementen. Brutorendementen kunnen worden beïnvloed door provisielonen, kosten en andere lasten. Rendementen die uitgedrukt zijn in een andere munt dan die van de woonstaat van de belegger, zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, die de meerwaarden positief of negatief kunnen beïnvloeden.