China loopt voorop, ook in 2021

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  

Vooruitzichten 2021


Ontdek al onze artikels en vooruitzichten voor 2021


België China Verenigde Staten Eurozone Verenigd Koninkrijk

  • Het Chinese groeiwonder wint nog aan kracht in het vierde kwartaal van 2020.
  • Na de indrukwekkende industriële heropleving, is het de Chinese consument die de leiding neemt.
  • China zal zijn economie in 2021 met 8 procent zien groeien.

Terwijl in Europa de pandemie nog steeds lelijk huishoudt en de V.S. worstelt met een derde virusgolf, kan China stilaan de Covid-19 bladzijde omslaan. De zerotolerantie aanpak met strenge lockdowns en veelvuldig testen werpt zijn vruchten af en houdt het virus er onder controle. Intussen blijft China’s economie met zevenmijlslaarzen herstellen.

Na de klap van het eerste kwartaal volgde een indrukwekkende heropleving in de industrie. In het tweede kwartaal groeide de economie zelfs sneller dan in dezelfde periode vorig jaar – met 3,3 procent en tijdens de zomer met 4,9 procent. Die positieve trend zet zich door in de laatste maanden van 2020. Een schril contrast met de eurozone, waar nieuwe lockdowns zorgen voor een economische krimp en ook in de V.S. dreigt de vraag tijdens de wintermaanden ernstig te verzwakken.

In oktober produceerde de Chinese industrie al 6,9 procent boven het niveau van een jaar ervoor, een groeitempo dat sterker is dan de gemiddelde groei van de vorige jaren. Aanvankelijk was het vooral de industrie die de economie aanzwengelde en bleef de Chinese consument wat achter. Maar intussen vinden ze weer vlot de weg naar de winkels. In oktober lag de verkoop in de detailhandel 4,4 procent hoger dan een jaar eerder en de autoverkopen zitten al boven het peil van 2019. Ook de bedrijfsinvesteringen krabbelen eindelijk recht en zorgen samen met de forse toename van de investeringen in vastgoed en infrastructuur voor een totale investeringsgroei van 12 procent in oktober.

Die dynamische groeipijlers zorgen ervoor dat China als enige land in de G20 zijn economie groter ziet worden dit jaar. We verwachten dat de groei voor heel 2020 uitkomt op 2,0 procent.

In 2021 zien we de uitgaven door de gezinnen verder aantrekken naarmate de bewegingsbeperkingen worden teruggedraaid en de vraag op de arbeidsmarkt verbetert. De Chinese uitvoer zit al een tijdje in de lift en groeide in oktober met meer dan 11 procent maar kan in november en december last krijgen van een zwakkere vraag in de V.S. en Europa door de recente Covid-19 opstoot en lockdowns. Voor 2021 zijn de exportvooruitzichten echter gunstig. China kan volop profiteren van haar ‘eerste uit de crisis’ positie wanneer de economische groei in de rest van de wereld aantrekt in de loop van volgend jaar.

De Chinese regering kan tevreden zijn over het indrukwekkende post-Covid herstel maar de keerzijde van de medaille is een grotere schuldenberg. Zo zijn de schulden van de bedrijven dit jaar opgelopen tot 159% van het BBP. De overheid neemt al gas terug door de kredietverlening te beperken in vastgoed en andere sectoren die dreigen te oververhitten. De krachtige economische heropleving duwt de beleidsmakers in de richting van een neutraler fiscaal en monetair beleid maar niet in die mate dat het herstel in gevaar komt. We voorzien dat de jaargroei van het BBP in 2021 versnelt naar 8 procent, omdat de Chinese gezinnen flink meer geld zullen uitgeven, maar ook omdat de economie begin volgend jaar nog kan nagenieten van een ijzersterk laatste kwartaal in 2020. China laat ook volgend jaar haar koppositie in de economische ranglijstjes niet los. En dit is niet onbelangrijk vanuit een Europees standpunt. Duitsland exporteert meer naar China dan het importeert. Duitsland zal dus profiteren van het Chinese succes en onrechtstreeks ook de Belgische bedrijven die onderdelen maken of diensten leveren aan Duitse producenten.







Ontdek de Belfius Convictions

Deel deze pagina: