Deltavariant is geen bedreiging voor het herstel

24 augustus 2021

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  
  • Ondanks een lichte daling in augustus, blijft het bedrijfsvertrouwen dicht bij recordhoogtes.
  • De dienstensector speelt stilaan een grotere rol in het economisch herstel van de eurozone.
  • Toeleveringsproblemen en de deltavariant zijn niet genoeg om de relance te verstoren.

Voorlopig slaat de deltavariant geen grote deuk in het Europese bedrijfsvertrouwen. De gezaghebbende economische barometer van onderzoeksbureau IHS Markit daalde in augustus weliswaar lichtjes naar 59,5 maar blijft dicht bij de hoogste niveaus van de afgelopen twintig jaar.

Voor het eerst sinds de start van de Covid-19 pandemie overtreft de groei van de dienstensector die van de industrie. Winkels en andere ondernemingen in de dienstensectoren, met name toerisme en cultuur, zien de activiteit fors aantrekken sinds de lente. Vooral in Spanje en Italië kan men profiteren van de ruimere heropening van de economie en de terugkeer van een deel van de toeristen.

Tekorten aan materialen, producten en werknemers blijven wel voor veel hinder zorgen in de industrie maar doen het herstel niet ontsporen. Zonder de knelpunten in de bevoorrading zou de activiteit in de fabrieken wellicht nog hoger liggen, gezien de bestellingen blijven binnenlopen. Om aan de sterke vraag te voldoen, zijn veel industriële bedrijven zelfs van plan hun capaciteit uit te breiden. Dat is onder andere te zien is aan de index van de werkgelegenheid, die dicht bij een recordhoogte noteert.

Duitsland heeft als industriële grootmacht het meest last van de strubbelingen in de aanvoerketens. De output van de fabrieken bleef in mei en juni onder de verwachtingen, waardoor de BBP-groei van de Duitse economie tijdens de lente (+1,5 procent) zwakker was dan het gemiddelde voor de eurozone (+ 2,0 procent). De vertrouwensindex voor de Duitse industrie daalde in augustus ten opzichte van het recordniveau in juli, maar wijst nog steeds op een forse expansie van de bedrijvigheid. In combinatie met de aantrekkende vraag in de dienstensector, lijkt de Duitse economie om in het derde kwartaal op weg om weer aan te sluiten met de rest van de eurozone..

In Frankrijk zijn er naast de logistieke problemen ook klachten van ondernemers over de ‘pass sanitaire’. De regering van president Macron heeft deze zomer de strengste regels voor gezondheidspasjes in Europa opgelegd. Je hebt een pas – een vaccinatiebewijs of een recente negatieve COVID-19-test – nodig om in een restaurant te eten, te drinken in een bar, of winkelcentra te bezoeken. Door felle protesten en kritiek is de kans miniem dat de maatregel na de zomer verlengd wordt. We verwachten dat de versoepeling van de ‘pass sanitaire’ vanaf de herfst voor een sterkere activiteit zorgt in de Franse dienstensector.

Net als bij de ondernemers is het economisch vertrouwen van de Europese consumenten licht gedaald in augustus, na een forse verbetering van het sentiment in de lente. Ook hier blijft het vertrouwen ondanks de verspreiding van de deltavariant op een relatief hoog niveau hangen. De hoge vaccinatiegraden in de Europese landen helpen ongetwijfeld om het optimisme op peil te houden. Kortom, de zorgen over de impact van nieuwe virusmutaties, tekorten en hoge prijzen blijven bestaan, maar ze sturen het herstel in de eurozone niet in de war.


Ontdek de Belfius Convictions

Deel deze pagina: