4. Portefeuillestrategie
Onze huidige posities in portefeuille weerspiegelen een voorkeur voor aandelen, met name Amerikaanse aandelen, en vooral cyclische thema's, terwijl we enige flexibiliteit behouden in opkomende markten. We blijven alert op veranderingen in het handelsbeleid en de inflatie, die onze voortdurende aanpassingen zullen sturen.
In de VS hebben we onze positieve visie sinds het begin van het vierde kwartaal verder bijgesteld. Wij zijn tactisch positief over China en de opkomende markten in bredere zin, mits er effectieve stimuleringsmaatregelen worden genomen. We zijn het voorzichtigst voor de eurozone, waar de nieuwsstroom verslechtert. We zijn neutraal ten aanzien van de Britse en Japanse aandelenmarkten. In de vastrentende allocatie geven we nog steeds de voorkeur aan Europese kernobligaties, zoals Duitse obligaties voor carry. We zijn negatief over de duratie in de VS. We zijn neutraal over investment grade en high-yield obligaties, ongeacht de regio van de emittent.
5. Commentaar over het aandelengedeelte
We hebben onze visie op aandelen uit de EMU verlaagd en hebben een negatieve visie. De regio is al zwak en lijkt het meest kwetsbaar voor het aangekondigde beleid van de toekomstige Amerikaanse regering. We hebben ook de positie van aandelen in het Verenigd Koninkrijk verlaagd naar neutraal.
We hebben een positieve kijk op opkomende markten, hoewel de Amerikaanse verkiezingen een uitdaging vormen door de invloed van valuta's en handelsspanningen, onze positie wordt gehouden met een ‘optie op China’. We wachten op meer duidelijkheid van de Chinese autoriteiten en mogelijke nieuwe steunmaatregelen als reactie op nieuwe Amerikaanse tarief-initiatieven.
Wij blijven neutraal voor Japanse aandelen.
We hebben een blootstelling aan cyclische thema's in de VS, waaronder small- en mid-caps, financiële instellingen en industrie.
Omgekeerd hebben we onze allocatie aan defensieve sectoren, zoals gezondheidszorg en basis consumptiegoederen, verlaagd.
6. Commentaar over het obligatiegedeelte
De economische heropleving van de eurozone hangt steeds meer af van het einde van de oorlog in Oekraïne en de daling van de energieprijzen.
Strenge immigratiebeperkingen in de VS en massale tariefverhogingen door de VS kunnen de inflatie opdrijven en een krappe arbeidsmarkt kan de Fed dwingen om de rente volgend jaar al te verhogen. Als gevolg daarvan zou de groei-inflatiemix aanzienlijk verslechteren.
Dergelijk beleid, met name onzekerheid over de handel, zou een rimpeleffect hebben op de wereldmarkten.
Geopolitieke risico's blijven een bedreiging vormen voor de wereldwijde groei en energieprijzen, vooral door de aanslepende oorlog in Oekraïne.