Transition Acceleration Policy (TAP):
sectorale ESG-criteria die van toepassing zijn op de activiteiten van Belfius
De Transition Acceleration Policy (TAP) is het ESG-sectorbeleid dat in 2021 werd aangenomen. Via dit beleid wenst Belfius de ondernemingen aan te moedigen en te ondersteunen in hun evolutie naar duurzamere activiteiten maar ook de negatieve effecten van zijn activiteiten te verminderen door niet langer niet-duurzame activiteiten te ondersteunen of zijn steun ter zake te beperken.
Dit beleid heeft betrekking op alle commerciële activiteiten (lenen, verzekeren, beleggen, enz.) en is bestemd voor alle tegenpartijen (klant, leverancier, onderneming waarin wordt belegd in het kader van het beheer van een beleggingsfonds).
In de TAP verduidelijkt Belfius welke activiteiten het niet zal financieren of enkel onder bepaalde voorwaarden, alsook de redenen van die keuzes. Er zijn met name beperkingen gepland met betrekking tot niet-duurzame activiteiten (tabak, bewapening, mijnontginning, energie, soja, palmolie enz.)
De naleving van de mensenrechten beschouwen we als bank-verzekeraar en onderneming van algemeen nut als een plicht en iets vanzelfsprekends. Het is ook een basisvoorwaarde om ons motto Meaningful & Inspiring te respecteren, zowel voor onze klanten en werknemers als voor de samenleving in haar geheel. Ons mensenrechtenbeleid hangt onlosmakelijk samen met ons streven om onze positie van duurzame en ethische bank-verzekeraar te versterken.
We wensen enkel te werken met mensen en ondernemingen die onze waakzaamheid aangaande mensenrechten en recht op arbeid delen. We respecteren ook de mensenrechten van onze werknemers en verwachten van elk van hen dat ze dit beleid strikt onderschrijven. Dit beleid is van toepassing op alle dochterondernemingen en activiteiten van de Belfius-groep, alsook op onze partners en leveranciers.
Milieu- en klimaatbeleid
Dit beleid wil onze klanten, leveranciers, partners, werknemers, investeerders en andere betrokkenen informeren over de ambitie en inzet van Belfius om, op een maatschappelijk inclusieve manier, het hoofd te bieden aan de klimaatcrisis en de verslechtering van het milieu.
Belfius versterkt zijn engagement voor duurzaamheid
door vrijwillige (inter)nationale overeenkomsten inzake verantwoordelijke bedrijfsvoering en duurzaam bankieren en verzekeren te onderschrijven.
Met het oog op een duurzame toekomst stelt Belfius alles in het werk om zijn verbintenissen tegen de horizon 2025-2030 te realiseren. Belfius is zich ten volle bewust van de noodzaak om zijn activiteiten als duurzame en verantwoordelijke bank-verzekeraar te ontwikkelen en zodoende tegemoet te komen aan de behoefte van zijn klanten. Belfius versterkt zijn engagement door meerdere duurzaamheidsprincipes van de Verenigde Naties te onderschrijven.
Het Wereldpact van de Verenigde Naties
Belfius Bank & Insurance ondertekende in mei 2020 het Wereldpact van de Verenigde Naties. (UN Global Compact)
Het UN Global Compact is een initiatief van de Verenigde Naties dat bedrijven ertoe aanzet om vrijwillig universele duurzaamheidsprincipes toe te passen en 10 principes rond mensenrechten, arbeid, milieu en anticorruptie te implementeren en hierover voortdurend transparant te communiceren. De missie en visie van Belfius wat de maatschappelijke verantwoordelijkheid van ondernemingen betreft, vallen volledig samen met deze 10 principes van het Wereldpact van de Verenigde Naties. We verbinden ons ertoe ze uit te voeren en elk jaar aan onze stakeholders verslag uit te brengen over de geboekte vooruitgang.
UN-initiatieven
Het United Nations Environment Programme Finance Initiative (UNEP FI) is een samenwerkingsovereenkomst tussen het UNEP en de wereldwijde financiële sector om privéfinanciering ten voordele van duurzame ontwikkeling te mobiliseren. Met de medewerking van banken, verzekeraars en beleggers draagt het programma bij aan de totstandkoming van een financiële sector die ten dienste staat van de bevolking en de planeet. UNEP FI wil financiële instellingen inspireren, informeren en in staat stellen de levenskwaliteit van mensen te verbeteren, zonder die van toekomstige generaties in het gedrang te brengen.
Het UNEP FI-kader omvat 6 principes rond verantwoord bankieren (PRB) en 4 rond duurzaam verzekeren (PSI).
Principes voor verantwoordelijk bankieren (PRB)
De Principles for Responsible Banking (PRB) kwamen in september 2019 tot stand en verschaffen de banksector één enkel kader met het oog op een duurzaam en verantwoord banksysteem, waarin duurzaamheid verankerd zit op het vlak van strategie, portefeuille en transacties en in alle aspecten van de bedrijfsvoering. De PRB dragen daarom bij aan een versnelde realisatie van de doelstellingen van de Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelen) en van het Klimaatakkoord van Parijs.
Hierdoor verbindt Belfius zich ertoe deze 6 Principles for Responsible Banking na te leven.
Principes voor duurzaam verzekeren (PSI)
De Principles for Sustainable Insurance (PSI) bieden de verzekeringssector een globaal stappenplan rond innovatieve risicobeheersing en het ontwikkelen en uitbreiden van verzekeringsoplossingen die noodzakelijk zijn om risico's en mogelijkheden rond ESG-aspecten aan te pakken: hernieuwbare energie, zuiver water, voedselveiligheid, duurzame steden en rampbestendige gemeenschappen.
Met de ondertekening van de 4 PSI in juni 2020 streeft Belfius Bank en Verzekeringen ernaar om duurzaamheidscriteria in al zijn activiteiten te integreren. Klimaatverandering, vergrijzing, gezondheidszorg en verdeling van welvaart staan centraal in deze aanpak.
Principes voor verantwoordelijk beleggen (PRI)
De Principles for Responsible Investment (PRI) is een lijst van 6 vrijwillige, ambitieuze beleggingsprincipes die een aantal mogelijke maatregelen bevatten om ESG-aspecten in beleggingen op te nemen. De PRI dienen de langetermijnbelangen van de ondertekenaars, de financiële markten en de economieën waarin ze actief zijn en uiteindelijk ook die van het leefmilieu en de samenleving.
In februari 2019 ondertekende Belfius Asset Management, een dochteronderneming van Belfius, deze 6 principes. Door de invoering van die principes draagt Belfius Asset Management concreet bij aan een duurzamer wereldwijd financieel stelsel.
Door de invoering van die principes draagt Belfius Asset Management concreet bij aan een duurzamer wereldwijd financieel stelsel.
Charter over genderdiversiteit van Women in Finance
In 2019 ondertekende Belfius het charter rond genderdiversiteit in de financiële sector, als onderdeel van ‘Women in Finance’. Dit charter wil eerlijke en gelijke kansen bieden aan mannen en vrouwen in de Belgische financiële sector en actie ondernemen om een man-vrouwgelijkheid op alle niveaus te verzekeren en een inclusieve cultuur te bevorderen.
Door de ondertekening van dit charter wil Belfius op alle niveaus een man-vrouwevenwicht nastreven. Hiermee verbinden we ons ertoe om doelstellingen te bepalen, concrete acties te ondernemen, positieve streefcijfers vast te stellen en hierover jaarlijks publiekelijk verslag uit te brengen.
Belfius verbindt zich ertoe actief deel te nemen aan het initiatief “Women in Finance”, dat de genderdiversiteit in de financiële sector wil verbeteren.