Bij Belfius is duurzaamheid opgenomen in onze strategie en toegespitst op twee basisprincipes, namelijk “Walk the talk” en “Customers in the driver’s seat”. Via ons principe Walk the talk willen we het voorbeeld geven en onze eigen activiteiten zoveel mogelijk koolstofvrij maken. Met ons tweede principe, Customers in the driver’s seat, willen we onze klanten inspireren om ambitieuze duurzaamheidsdoelen uit te stippelen en hun ondersteunen bij de realisatie van die doelstellingen dankzij een aangepast gamma van relevante oplossingen, producten en diensten.
Onze CO2-uitstoot
Onze totale koolstofvoetafdruk
2021 (covid-jaar)
2022
2023
Totale eigen uitstoot (tCO2e)
158 357
178 843
180 066
Uitstoot terugdringen:
Doel: tegen 2025 de eigen uitstoot met 25% verminderen ten opzichte van het referentieniveau van 2019.
In 2023: vermindering met 31% ten opzichte van 2019.
De draagwijdte van het initiële doel (d.w.z. het streefdoel met referentiebasis 2019) was zeer beperkt. Intussen zijn we erin geslaagd om de draagwijdte van de berekeningen van de CO2-voetafdruk aanzienlijk te verruimen. Het toepassingsveld van voornoemd streefdoel is dus veel kleiner dan het huidige toepassingsveld van onze koolstofvoetafdruk.
In 2023: 95% van ons elektriciteitsverbruik wordt beschouwd als groene elektriciteit.
We hebben bijna ons streefdoel bereikt. We moeten geval per geval nagaan hoe we die 100% kunnen halen. Slechts voor enkele gebouwen bestaan er geen groenestroomcontracten.
Gasverbruik
We verwarmen onze gebouwen vooral met aardgas (in enkele zeldzame gevallen wordt nog stookolie gebruikt). In 2023 lag de aan aardgas gelinkte uitstoot 26% lager dan in 2021 en 56% lager dan in 2019. Die forse daling is aan twee belangrijke factoren te danken:
het aantal gebouwen daalt (elk jaar gaan steeds meer gebouwen dicht)
de efficiëntie van de gebouwen is toegenomen
Franchises
We onderscheiden de franchises (de zelfstandige kantoren) van de overige gebouwen, want in technisch opzicht gaat het om “onrechtstreekse” uitstoot. Dit jaar is de uitstoot van onze franchises (d.w.z. hun aardgas- en elektriciteitsverbruik) met 36% gedaald ten opzichte van vorig jaar, want alle franchises zijn sinds april 2023 overgestapt naar contracten voor hernieuwbare elektriciteit.
Voertuigen van de klanten
In 2023 is de aan Belfius Auto Lease gelinkte uitstoot toegenomen door een verstoring in de toeleveringsketen voor de automobielindustrie, die een aanzienlijke vertraging in de levering heeft veroorzaakt en, bijgevolg, een sterke stijging van 30 kt CO2e (voor 2023), waardoor de in andere categorieën geboekte uitstootverminderingen werden tenietgedaan.
Afval
De afvalproductie is in 2023 licht gedaald ten opzichte van 2022. Het afvalpeil ligt nu 47% lager dan in het referentiejaar 2019 en benadert ons streefdoel om tussen 2019 en 2025 een globale reductie van 50% te halen.
Papier (vertrouwelijk en niet-vertrouwelijk), karton, kartonnen bekertjes en keukenrollen worden gerecycled.
Bedrijfsrestaurant
Om het voedingsafval en niet-voedingsafval te verminderen, werden diverse initiatieven genomen, zoals het composteren van het voedingsafval of de omzetting ervan in biogas, het gebruik van duurzame producten, voorrang geven aan kortere productieketens en het elimineren van wegwerpplastic.
Mobiliteit woon-werkverkeer en zakenreizen
Belfius doet zijn uiterste best om de CO2-uitstoot in het kader van het woon-werkverkeer van zijn werknemers terug te schroeven.
De uitstoot in verband met de verplaatsingen van de werknemers daalde 2% in 2023 ondanks een gevoelige toename van het aantal nieuwe werknemers.
De aan zakenreizen gelinkte uitstoot kromp 13%, vooral door een forse vermindering van de vliegtuigreizen.
De invoering van een nieuw statuut voor structureel telewerk in 2022 heeft geregeld het woon-werkverkeer en de daarmee gepaard gaande CO2-uitstoot verminderd. Belfius promoot ook transportwijzen die zo weinig mogelijk CO2 uitstoten.
Sinds mei 2023 mogen de Belfius-werknemers enkel nog volledig elektrische wagens bestellen. Tegen eind 2028 zal het wagenpark van Belfius koolstofvrij zijn.
In het Belfius-hoofdkantoor te Brussel en in de lokale kantoren werden laadpalen geïnstalleerd.
Onze gefinancierde uitstoot
We berekenden de gefinancierde uitstoot voor de jaren 2022 en 2023. De volledige resultaten zijn weergegeven in deze tabel, waarin de totale uitstoot gelijk is aan de som van de gefinancierde uitstoot van scope 1 en 2 en van de gefinancierde uitstoot van scope 3. Er zij op gewezen dat we de gefinancierde uitstoot van toepassingsveld 3 enkel berekenen voor de leningen aan de ondernemingen en vennootschappen, alsook voor de aandelen en obligaties.
Activaklassen(1)
Totaal uitstaande leningen en investeringen (in miljoen euro)
Totaal in het toepassingsgebied van de methode(6),(7)
2022
79 543
5 601
14 652
70
4,79
2023
83 106
5 683
13 857
68
4,91
(1) Verbeteringen werden toegepast op de aandelen en obligaties, en hypothecaire leningen van 2022, om een betere vergelijking met 2023 mogelijk te maken. (2) Zowel constructie- als renovatieleningen worden niet beschouwd onder de activaklassen hypothecaire leningen en leningen voor commercieel vastgoed vanwege het gebrek van een methodologie in de PCAF 2022 standaard. We zijn van plan om geïncorporeerde emissies (i.e. de gefinancierde scope 3 emissies voor hypothecaire leningen die geassocieerd zijn met het contstructieproces en het materialengebruik doorheen de levenscyclus van het gebouw) in de nabije toekomst te bepalen om zo onze kennis van de werkelijke milieu-impact van ons portfolio uit te breiden. (3) Geen onderdeel van de PCAF methodologie, een gedetailleerde beschrijving van de berekeningsmethodologie kan gevonden worden in de Appendix van het duurzaamheidsrapport 2023. (4) Deze activaklasse omvat leningen voor voertuigen voor zowel retailklanten als bedrijfsklanten (5) De methodologie voor pojectfinanciering omvant louter stroomopwekkingsprojecten, dewelke allemaal hernieuwbare projecten zijn bij Belfius. (6) De totale hoeveelheid emissies waarvoor een methodologie bestaat. (7) In 2023 hebben we voor het eerst ook onze soevereine emissies bepaald, i.e. emissies geassocieerd met onze soevereine financieringsactiviteiten. Echter, om het dubbeltellen van emissies te vermijden worden deze niet meegenomen in de totale some der emissies. (8) De hoogste score, score 1, vertegenwoordigt de hoogste datakwaliteit die overeenstemt met de werkelijke emissies van het bedrijf of de activa, terwijl de laagste score, score 5, de breedste schattingen vertegenwoordigt op basis van het sectorale gemiddelde van de gefinancierde activiteit.
De belangrijkste sectoren op het vlak van uitstoot zijn:
de maakindustrie
elektriciteit en gas
vastgoed
Ook de detailhandel is een vrij belangrijke sector, maar hij zit vervat in de categorie “andere”.
De financiële blootstelling aan de vastgoedsector is echter zeer hoog (hypotheken, CRE en vastgoedmaatschappijen). Wat de intensiteit van de uitstoot (tCO2e/euro) betreft, is de sector van de vastgoedactiva veel minder intensief dan de overige sectoren. Belfius staat zeer sterk bloot aan de vastgoedsector.
Duurzame technologie
Belfius is stichtend lid van het Institute for Sustainable IT en ondertekende het Sustainable IT Charter (The Sustainable IT Charter - (isit-be.org)), waardoor we ons ertoe verbinden om voor onze organisatie te streven naar duurzame technologie.
Ons ESG-actieplan omvat:
Het partnership met leveranciers die achter duurzame ontwikkeling staan, ethische handelspraktijken promoten en tijdens de hele waardeketen hun ecologische voetafdruk verlagen.
Green IT ontwikkelen om het computergebruik en energieverbruik tot een minimum te beperken.
Producten en diensten ontwikkelen die toegankelijk zijn voor onze klanten.
Het gebruik van onze infrastructuur optimaliseren en de ecologische impact van onze apparatuur tijdens de hele levenscyclus ervan blijven beheren.
Zo nodig onze processen aanpassen.
De koolstofafdruk van ons departement technologie en van andere sleutelindicatoren op het vlak van duurzaamheid beheren.
De werknemers en partners bewustmaken van het belang van duurzame informaticapraktijken en een verantwoord gebruik aanmoedigen.